Stats

who is among us

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή Πρωινό Mega

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό Mega», δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:
 

 ypdvmth thumb other250 0

 

Math is cool


Κάντε κλικ πάνω σε οποιαδήποτε φωτογραφία για μεγένθυση

Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο

Το αργότερο μέχρι την Παρασκευή-δεν αποκλείεται και σήμερα εάν το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει- ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θα δώσει στη δημοσιότητα, προς διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο.
 
 


Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Μέχρι τέλος της εβδομάδας τα σχέδια για Νέο και Τεχνικό Λύκειο

Με πυρετώδεις ρυθμούς λειτουργεί το υπουργείο Παιδείας, ώστε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της εβδομάδας το σχέδιο νόμου για το Νέο και το Τεχνολογικό Λύκειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί ως το τέλος της εβδομάδας αυτής για να τεθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης και θα συζητηθεί στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, το οποίο θα αναλάβει μετά τις 20 Αυγούστου - την ερχόμενη Παρασκευή, 2 Αυγούστου, ολοκληρώνονται οι εργασίες του πρώτου θερινού τμήματος.

Άνοδος στις βάσεις των ΕΠΑΛ

Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η άνοδος των βάσεων εισαγωγής των υποψηφίων από τα επαγγελματικά λύκεια, που διεκδικούν το 20% των θέσεων που διατίθενται κάθε χρόνο στα ΤΕΙ (οι μαθητές των γενικών λυκείων διεκδικούν το 80%). Και αυτό διότι

Μεγάλη Επιτυχία των Ελλήνων μαθητών στην 54η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Ολοκληρώθηκε η 54η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Santa Marta της Κολομβίας από 18 έως 29 Ιουλίου 2013.
Οι Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο των μαθηματικών από όλο σχεδόν τον κόσμο.

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Λήγει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών εγγραφής

Οι επιτυχόντες της διαδικασίας μεταφοράς θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει   να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου   έως και την Τετάρτη 31/7/2013, στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής τους, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση εγγραφής προσκομίζοντας αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναγράφονται σε αυτή.

Υποψήφιοι ΕΠΑΛ και το σχεδίο ΑΘΗΝΑ

Τι θα γίνει με τις βάσεις των ΕΠΑΛ
Οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις θα μείνουν στην ιστορία καθώς με την εφαρμογή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που είχε ως στόχο την αναμόρφωση - συρρίκνωση του ακαδημαϊκού χάρτη, άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα μηχανογραφικά δελτία και οι υποψήφιοι κλήθηκαν να δηλώσουν σχολές, που έμαθαν την ύπαρξή τους, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία συμπλήρωσης μηχανογραφικών δελτίων.
 


Πότε θα ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για το Νέο και Tεχνολογικό Λύκειο

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια , προκειμένου το σχέδιο Νόμου για το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμό της.
Το 1ο Θερινό τμήμα της Βουλή  θα λειτουργεί κανονικά  μέχρι την Παρασκευή , οπότε και παύει για τρεις εβδομάδες και θα επανέλθει με το 2ο Θερινό τμήμα στις 26 Αυγούστου.

Συνέντευξη Αρβανιτόπουλου

Την εκτίμησή του ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο και ότι θα υπάρχουν ελάχιστα κενά εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος
Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος

Δείτε τον αριθμό εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 - Ορθή επανάληψη

Ορθή επανάληψη - Δείτε αναλυτικούς πίνακες ανά σχολή και ειδική κατηγορία

Το 7ο ΜΚΣ στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας

7o_MKS_afisa

Βάσεις 2013: Εως 700 μόρια η πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των επιστημονικών πεδίων, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει σε κάποιες περιπτώσεις τα 700 μόρια, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων.

Βέβαια, η πτώση δεν θα είναι καθολική, αφού αναμένεται να υπάρξουν και ορισμένες σχολές στις οποίες μειώνεται ο αριθμός των εισακτέων, όπως για παράδειγμα οι Στρατιωτικές, κάποιες Παιδαγωγικές κ.α. όπου θα παρατηρηθεί μικρή άνοδος των βάσεων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, φέτος παρατηρείται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των πεδίων
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, φέτος παρατηρείται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των τμημάτων όλων των πεδίων

Οι σπουδές στη Βρετανία

Eκπαιδευτικοί κολοσσοί με πτυχία κύρους και επιστημονική κατάρτιση

Tα βρετανικά ΑΕΙ φημίζονται για το κύρος τους και τα πτυχία τους για τη μεγάλη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.


Οι σπουδές στη Γερμανία

Δωρεάν φοίτηση σε κορυφαία κρατικά ιδρύματα

Εάν επιθυμείτε να σπουδάσετε στη Γερμανία, θα πρέπει να έχετε απολυτήριο λυκείου. Δυνατότητα για σπουδές στη Γερμανία προσφέρουν επίσης το International Baccalaureate (δηλαδή το διεθνές απολυτήριο με το οποίο κάποιος μπορεί να σπουδάσει απευθείας στο εξωτερικό) καθώς και τα μαθήματα GCE A Levels


Οι σπουδές στη Γαλλία

Το Παρίσι στην κορυφή της γνώσης

Ολο και περισσότεροι ξένοι φοιτητές επιλέγουν τα τελευταία χρόνια τη Γαλλία προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους, ενώ όσον αφορά στους Ελληνες που βρίσκονται εκεί για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές υπολογίζονται περίπου στους 2.300. Το κόστος ζωής στη Γαλλία για έναν φοιτητή δεν είναι πολύ υψηλό, ενώ η εγγραφή στα Πανεπιστήμια κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 600 ευρώ και στα ιδιωτικά Ιδρύματα κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ.


Εκτιμήσεις των βάσεων του 2013

Πίνακες με εκτιμήσεις των βάσεων του 2013 για όλες τις σχολές του μηχανογραφικού δελτίου


Η διαδικασία επίδειξης των γραπτών

Τώρα που οι υποψήφιοι έχουν τις βαθμολογίες στα χέρια τους κατέθεσαν τα μηχανογραφικά τους δελτία και αναμένουν τις ανακοινώσεις για τις βάσεις εισαγωγής, είναι η καλύτερη στιγμή για να ενημερωθούν σχετικά με την επίδειξη των γραπτών τους.
Η διαδικασία επίδειξης των γραπτών
Ορισμένοι από τους χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές και κυρίως όσοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν για λίγα μόρια στη σχολή της αρεσκείας τους, έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα της βαθμολόγησής τους. Από το 2010, δίνεται η δυνατότητα σε όσους θέλουν να δουν τα γραπτά τους και να βεβαιωθούν για τη βαθμολογία τους.

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Οι σαρωτικές ανατροπές στο (νέο) Τεχνικό Λύκειο

Οι μεταρρυθμίσεις που εισάγει το σχέδιο νόμου για την πρακτική άσκηση, τη σύνδεση με την αγορά εργασίας και την έμφαση στα επαγγέλματα αιχμής που στόχος είναι να υλοποιηθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

A Beautiful Mind Trailer official


A Beautiful Mind Trailer


One on One - Professor John Nash


Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Ολλανδία: Όλα έτοιμα για τα σχολεία του iPad

Έντεκα σχολεία «Στιβ Τζομπς» είναι έτοιμα να υποδεχθούν περίπου 1.000 μαθητές.
Ολλανδία: Όλα έτοιμα για τα σχολεία του iPad 
Σχολικές τσάντες, μαυροπίνακες, μολύβια, γομολάστιχες και βιβλία, όλα ανήκουν στο παρελθόν: η εκπαιδευτική εμπειρία θα βιώνεται πλέον μέσα από μία μικρή ηλεκτρονική συσκευή - το iPad. Δεν πρόκειται για διαφημιστική καμπάνια της Apple, ούτε για σχέδια που αφορούν στο απώτερο μέλλον.

Συγκριτικός πίνακας εισακτέων σε 10 περιζήτητα πανεπιστήμιαΈκτο επιστημονικό πεδίο για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές από την επόμενη χρονιά

Ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9,84" ανακοίνωσε πως ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο θα δημιουργηθεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι στρατιωτικές σχολές, οι αστυνομικές και η πυροσβεστική ακαδημία.
 «Έχουμε εκπονήσει μελέτη και πρόθεση μας αποτελεί η συγκρότηση ενός πεδίου που θα συμπεριλάβει όλες τις στρατιωτικές σχολές, καθώς και τις αστυνομικές και την πυροσβεστική ακαδημία» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σχετικά με την δημιουργία του νέου επιστημονικού πεδίου.
«Από το επόμενο σχολικό έτος, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν τις στρατιωτικές σχολές από ένα πεδίο. Διότι, αυτό το σχέδιο ικανοποιεί το αίτημα, οι υποψήφιοι για αυτές τις συγκεκριμένες σχολές να είναι στοχοπροσηλωμένοι σε αυτή την επιλογή, δηλαδή να είναι συνειδητοποιημένοι για την επιλογή τους και να μην εισάγονται μόνο και μόνο επειδή έχουν τα απαραίτητα μόρια» τόνισε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις, το πάγωμα των προσλήψεων και τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε: «Το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα ήταν ήδη νομοθετημένο από το Νοέμβριο, όσον αφορά στο θέμα των μεταθέσεων. Άρα, ήταν όψιμη η ανησυχία και η έκφραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών. Θέσπισε κοινωνικά κριτήρια, ούτως ώστε να μην έχουμε άκριτα, υποχρεωτικές μεταρρυθμίσεις. Έτσι, μόνο οι νεοδιόριστοι μπορούν να μετατεθούν. Έχουμε κοινωνικά κριτήρια πλέον. Αυτό είναι ένα έσχατο μέτρο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί, μόνο εάν χρειαστεί στο τέλος».
πηγή: e-dimosio

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στον REALFM και την Κάτια Μακρή

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στον REALFM και την Κάτια Μακρή Για την συνάντηση με τον Υπ. Υγείας
Είχαμε προαναγγέλλει ότι από τους ανθρώπους που τίθενται σε διαθεσιμότητα, οι καθηγητές, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τα επαγγέλματα Υγείας, θα μεριμνούσαμε ούτως ώστε να απορροφηθούν, αφού αξιολογηθούν βεβαίως, από το Υπουργείο Υγείας. Διότι πράγματι υπάρχουν ανάγκες όπως είπε και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης στο Υπουργείο Υγείας. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι, που είναι περίπου 1400 αξιολογούνται και περνούν σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ούτως ώστε να μπορέσουν κι εκεί να καλύψουν κενά και οι ίδιοι να μείνουν εντός εργασιακού περιβάλλοντος.
Κάθε διοικητική αναδιάρθρωση που γίνεται, να εντάσσεται σε ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό. Και από την πλευρά μας αυτό που κάνουμε, είναι να βλέπουμε τις ανάγκες ούτως ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί, να καλύψουν κενά σε τομείς του Δημοσίου .
Για την τροπολογία
Εμείς είχαμε προβλέψει αυτήν την εξαίρεση για ευνόητους λόγους. Θεωρούμε ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αυξημένα προσόντα πρέπει, να κρατήσουμε στο Δημόσιο. Ο συνολικός αριθμός, που ήταν υποχρέωση της Κυβέρνησης δεν μπορούσε να καλυφθεί, κι επομένως κοιτάζουμε να καλύψουμε αυτόν τον αριθμό. Οι άνθρωποι αυτοί θα πριμοδοτηθούν ούτως ώστε αμέσως κι αυτοί να απορροφηθούν σε Τομείς του Δημοσίου, γιατί έχουν αυξημένα προσόντα . Ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλει και η λογική της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Τομέα, δηλαδή να κρατήσουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυξημένα προσόντα.

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Δείτε αποτελέσματα των ΠΚΕ (ψυχομετρικών, υγειονομικών, αθλητικών) για Στρατιωτικές Σχολές...

panelladikes24 - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Δείτε αποτελέσματα των ΠΚΕ για Στρατιωτικές Σχολές...: Στους παρακάτω συνδέσμους οι υποψήφιοι των Στρατιωτικών Σχολών θα μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα των ΠΚΕ   (ψυχομετρικών, υγειονομικώ...

Οι εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων 2013

Η δυσκολία των θεμάτων σε όλα σχεδόν τα μαθήματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων επιτρέπει μια πρώτη προσέγγιση των πτωτικών ή ανοδικών τάσεων που θα παρατηρηθούν στα 5 επιστημονικά πεδία. H γενική πρώτη εκτίμηση που προκύπτει είναι ότι οι Φυσικομαθηματικές και Πολυτεχνικές σχολές θα ακολουθήσουν πτωτική τάση στις βάσεις τους ενώ οι θεωρητικές σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση των βάσεων. Πιο αναλυτικά:

Ανεβαίνουν οι βάσεις σε 40 σχολές

ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Παιδείας δεν παρέλαβαν ακόμη το Σχέδιο Νόμου για το Λύκειο

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ  διότι παρότι ο υπουργός Παιδείας έχει εξαγγείλει ότι μέχρι αύριο θα έχει καταθέσει το τελικό  Σχέδιο Νόμου για το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο, προς ψήφιση, στη Βουλή, ακόμη δεν το έχει πάρει στα χέρια του ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου , ούτε ο τομέας παιδείας του συγκυβερνώντος κόμματος.
Φήμες , οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, ήθελαν το Σχέδιο Νόμου , να κατατίθεντο από τον υπουργό Παιδείας, σήμερα στη Βουλή.
πηγή: esos.gr


Αλλάζει ριζικά το τοπίο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

sxoleio-mathites

Μόρφωση για λίγους, κατάρτιση για πολλούς

Αλλάζει ριζικά το τοπίο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα Λύκεια, που συνδέεται με τη δραστική μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τη στροφή των μαθητών σε μεταγυμνασιακές σχολές.
      
Αλλάζει ριζικά το τοπίο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού στα Λύκεια, που συνδέεται με τη δραστική μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και τη στροφή των μαθητών στις μεταγυμνασιακές σχολές κατάρτισης (ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.λπ.) δημόσιες ή ιδιωτικές

O σκοπός της επαγγελματικής εκπαίδευσης δεν είναι η ολόπλευρη γνώση μιας τέχνης, αλλά η εκπαίδευση πάνω σε μια συγκεκριμένη θέση εργασίας

Tου Χρήστου Κάτσικα

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή Πρωινό Mega

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό Mega», δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Σαρωτικές αλλαγές σε δέκα ΤΕΙ της χώρας


Ενώ ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τη δημοσίευση, προ περίπου 2 μηνών, των 36 Προεδρικών Διαταγμάτων (ΠΔ), με τα οποία στο πλαίσιο του σχεδίου "Αθηνά" επήλθε αναδιάρθρωση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στο Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις σε δέκα ΠΔ που αφορούν αντίστοιχα ΤΕΙ της χώρας.
Οι τροποποιήσεις και αλλαγές που επέρχονται είναι στα εξής 
 

Μέχρι τέλη Αυγούστου θα ψηφιστεί το Σχέδιο Νόμου για το Λύκειο

Μέχρι τέλη Αυγούστου θα ψηφιστεί από τη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για το Νέο και Τεχνολογικό Λύκειο, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας K. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας  στο mega , ενώ απέφυγε να διευκρινίσει πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Ο κ. υπουργός τόνισε πως μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το Σχέδιο Νόμου  σε θερινό τμήμα της Βουλής, προς ψήφιση.
Όσον αφορά τις διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι αυτές αφορούν μόνον ως προς την καθυστέρηση κατάθεσης του στη Βουλή, την οποία απέδωσε στην τρικομματική  κυβέρνηση που υπήρχε μέχρι πρόσφατα.
πηγή: esos.gr

Ελληνικό Μετάλλιο στην 44η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2013

Οι απόφοιτοι μαθητές Λυκείου Σταύρος Ευθυμίου (από τη Ρόδο), Κρινιώ Μαρούδα (από τα Λεχαινά), Γρηγόρης Σεργεντάνης (από τη Μίκρα), Ευάγγελος-Διαμιανός Λάζαρης (από την Αθήνα) και Φίλιππος Κυριακίδης (από τη Σπάρτη) συμμετείχαν στην 44η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής (07-15 Ιουλίου 2013, Κοπεγχάγη).
Ο Σταύρος Ευθυμίου βραβεύτηκε με χάλκινο μετάλλιο, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών να βραβεύονται συμμετέχοντες στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής Έλληνες μαθητές με μετάλλια, ενώ όλοι οι Έλληνες μαθητές επέτυχαν υψηλές επιδόσεις.
Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής είναι ιδιαίτερα απαιτητικές τόσο στην ευρύτητα και δυσκολία των θεωρητικών θεμάτων, όσο και στην εκτέλεση πραγματικών πειραματικών ασκήσεων, αλλά και στον περιορισμένο αριθμό των βραβευομένων με μετάλλια σε ένα περιβάλλον πολύ μεγάλου ανταγωνισμού των καλύτερων μαθητών στη Φυσική από όλο τον κόσμο.
Οι συμμετοχές Ελλήνων μαθητών στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, όπως και οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής, με τους οποίους επιλέγονται οι συμμετέχοντες Έλληνες μαθητές στις Ολυμπιάδες κάθε χρόνο, οργανώνονται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών με την επιστημονική/εκπαιδευτική ευθύνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Εφέτος τα έξοδα συμμετοχής της ελληνικής ομάδας στην Ολυμπιάδα κάλυψε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
πηγή: esos.gr

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Ο αριθμός εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές 2013

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας ο αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013 – 2014. Για να δείτε τη σχετική εγκύκλιο κάνετε κλικ εδώ.
Επισημαίνεται ότι για τους Έλληνες -ίδες Εξωτερικού (περιπτώσεις άρθρου 1 παραγρ. 4Α του Ν. 2909/2001 ΦΕΚ Α'90 και του άρθρου 12 του Ν. 2552/1997 ΦΕΚ Α'266), λόγω μη επίδοσης του κωδικού υποψηφίου από το Υπουργείο Παιδείας – Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού, αυτός θα υποβληθεί από τον κάθε υποψήφιο στη σχολή πρώτης προτίμησής κατά την ημερομηνία παρουσίασής του για τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ).
πηγή: esos.gr


Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Τμήματα Μαθηματικών

Αλλάζει το μηχανογραφικό των υποψηφίων μαθητών της Γ΄ Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μερικά τμήματα των Μαθηματικών χωρίζονται ανάλογα με τις κατευθύνσεις. Οι κατευθύνσεις είναι οι εξής:
  • Μαθηματικά
  • Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
  • Στατιστικής, αναλογιστικών και χρηματοοικονομικών
164. Μαθηματικών (Ηράκλειο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης(κατεύθυνση 1ου εξαμήνου μαθηματικών) 

165. Μαθηματικών (Ηράκλειο) - Πανεπιστήμιο Κρήτης(κατεύθυνση 1ου εξαμήνου εφαρμοσμένων μαθηματικών)       

166. Μαθηματικών (Αθήνα) - Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
167. Μαθηματικών (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

168. Μαθηματικών (Σάμος) - Πανεπιστήμιο Αιγαίου  (κατεύθυνση 1ου εξαμήνου μαθηματικών )

169. Μαθηματικών (Σάμος) - Πανεπιστήμιο Αιγαίου(κατεύθυνση 1ου εξαμήνου στατιστικής, αναλογιστικών και χρηματοοικονομικών μαθηματικών )

170. Μαθηματικών (Θεσσαλονίκη) - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

171. Μαθηματικών (Πάτρα) - Πανεπιστήμιο Πατρών


161. Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & φυσικών επιστημών (Αθήνα) - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο


Δείτε αναλυτικά τον Χάρτη ΕΔΩ

πηγή: lisari.blogspot.com

Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Μαθηματικά του Χάους


Πρόσκληση συμμετοχής στο Πρόγραμμα “Global 30” του Ιαπωνικού Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΜΕΧΤ) για την πραγματοποίηση σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε δεκατρία επιλεγμένα Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση μέσω του Προγράμματος “Global 30” του Ιαπωνικού Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΜΕΧΤ) καλεί τους αλλοδαπούς φοιτητές για την πραγματοποίηση σπουδών σε αγγλόφωνα Τμήματα δεκατριών (13) επιλεγμένων Ιαπωνικών πανεπιστημίων, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα απόκτησης πτυχίων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών) σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Τα επιλεγμένα Ιαπωνικά Πανεπιστήμια του Προγράμματος “Global 30” είναι τα ακόλουθα:

1.Tohoku University

2.Keio University

3.Waseda University

4.Kyoto University

5.Kyusyu University

6.University of Tsukuba

7.Sophia University

8.Nagoya University

9.Doshisha University

10.The University of Tokyo

11.Meiji University

12.OsakaUniversity

13.RitsumeikanUniversity

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον επίσημο ιστότοπο εικόνας και ήχου του προγράμματος: www.youtube.com/user/Global30Project καθώς και την ιστοσελίδα του Ιαπωνικού Πανεπιστημίου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΜΕΧΤ) http://www.uni.international.mext.go.jp

Για την υποβολή αιτήσεων, την ιστοσελίδα: http://www.uni.international.mext.go.jp/admission/

ή να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με την Γραμματεία του Προγράμματος Global 30  G30office@ml.adm.u-tokyo.ac.jp

Ομιλία Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Αρβανιτόπουλου στην Ολομέλεια της ΒουλήςΟ Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην τοποθέτησή του στη Βουλή σχετικά με το πολυνομοσχέδιο «Φορολογία Εισοδήματος, Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν. 4046/2012,του ν.4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» επισήμανε:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Από τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης έχουμε δεσμευτεί, για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, την απλούστευση των λειτουργιών του, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του, με τον προσφορότερο τρόπο, για ποιότητα στην εκπαίδευση αλλά και το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα.

Ο Γρίφος του Einstein


Καραθεοδωρή - Ο κορυφαίος Έλληνας μαθηματικός


Το παράδοξο του Tristram Shandy και ο Μπέρτραντ Ράσελ


File:Laurence Sterne by Sir Joshua Reynolds.jpg
Λόρενς Στερνς ,ο συγγραφέας του"Η ζωή και οι απόψεις του ιππότη  Τρισταμ Σαντι".
"Το παράδοξο του σήμερα είναι η προκατάληψη του αύριο."
                                                                                        Μαρσέλ Προύστ

Η εικασία του Κέπλερ και ένα πρόβλημα για τα κανόνια

                    
                                                    tetrahedral pile of cannonballs


Εν έτη 1591 , ο Σερ Γουόλτερ Ράλεϊ Βρετανός εξερευνητής,λαθρέμπορος και ενίοτε πειρατής έθεσε ένα ερώτημα πρακτικού ενδιαφέροντος στον φίλο του μαθηματικό Τόμας Χάριοτ .

Τα 560 μεταπτυχιακά στην Ελλάδα

Ενόψει της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, σας παρουσιάζoυμε όλα τα μεταπτυχιακά, τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος, ολοκληρώνοντας το βασικό κύκλο σπουδών του. Συγκεκριμένα πρόκειται για 560 μεταπτυχιακούς τίτλους, εκ των οποίων μπορεί κάποιος να επιλέξει για τη συνέχεια των σπουδών του.

Δείτε αναλυτικά:  

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Ομιλία του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για τα ζητήματα παιδείας στο πολυνομοσχέδιο

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων μίλησε χτες στη Βουλή για το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται στα θέματα της παιδείας και έδωσε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών, τις αλλαγές στο Τεχνικό Λύκειο, τα μέτρα στήριξης στους εκπαιδευτικούς, τη μεταβατική περίοδο όπως και για επιμέρους θέματα, όπως αυτό της Σιβιτανιδείου και των τριτέκνων.

Πανελλαδικές 2013: Ως 700 μόρια η πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μεγάλη πτώση των βάσεων αναμένεται μετά τις βαθμολογίες στις πανελλαδικές. Δεκάδες είναι τα τμήματα που θα έχουν χαμηλότερη βάση, αν και υπάρχουν περιζήτητες σχολές που εξασφαλίζουν θέση εργασίας που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ακόμη και σχολές όπως οι ιατρικές ή οι νομικές θα έχουν μείωση κατά 300 περίπου μόρια, ενώ πολλές είναι οι πολυτεχνικές σχολές όπου θα σημειωθεί μείωση ως και 500 μόρια, ωστόσο σχολές όπως οι παιδαγωγικές “αντέχουν” καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη.

Ανατροπές στις βάσεις έφεραν εφέτος τα ειδικά μαθήματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία η πτώση αναμένεται να είναι:
ως 300 μόρια στις νομικές σχολές
ως 500 μόρια στα τμήματα φυσικής, χημείας, μαθηματικών
ως 300 μόρια στις ιατρικές σχολές
ως 600 μόρια στις πολυτεχνικές σχολές
ως 700 μόρια στα οικονομικά τμήματα

Όλα πάντως δείχνουν ότι οι βάσεις στις στρατιωτικές σχολές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι χωρίς σημαντικές διαφορές.
πηγή: newsit.gr

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 2013: Υποβολή δικαιολογητικών εγγραφής

Οι επιτυχόντες της διαδικασίας μεταφοράς θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καλούνται να προσέλθουν προσωπικά ή μέσω νομίμως εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου τους από την Πέμπτη 18/7/2013 έως και την Τετάρτη 31/7/2013, στη Γραμματεία του Τμήματος υποδοχής τους, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση εγγραφής προσκομίζοντας αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναγράφονται σε αυτή.
Στην περίπτωση που οι φοιτητές δε διαθέτουν αντίγραφο της ηλεκτρονικής τους αίτησης μπορούν να το εκτυπώσουν εισερχόμενοι στην ιστοσελίδα http://solon.minedu.gov.gr του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η εγγραφή των επιτυχόντων ολοκληρώνεται μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.


Αριθμός θέσεων ανά Σχολή και κατά κεφαλή εισόδημα τελευταίου επιτυχόντα της διαδικασίας μεταφοράς θέσης εισαγωγής

Αριθμός θέσεων ανά Σχολή και κατά κεφαλή εισόδημα τελευταίου επιτυχόντα της διαδικασίας μεταφοράς θέσης εισαγωγής                                                                                         
Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει πίνακα με τον αριθμό θέσεων και τον αριθμό επιτυχόντων ανά Σχολή, καθώς και το κατά κεφαλή εισόδημα του τελευταίου επιτυχόντα κατά τη διαδικασία μεταφοράς θέσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για να δείτε τον πίνακα πατήστε εδώ ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://solon.minedu.gov.gr του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.


Αν θέλετε να αλλάξετε το μηχανογραφικό σας μπορείτε μέχρι την Πέμπτη 18/7/2013

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνεται ότι σήμερα Δευτέρα 15-7-2013 και ώρα 14:30 έληξε η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Η δήλωση προτιμήσεων κάθε υποψηφίου στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο υποβλήθηκε μέσω διαδικτύου, αντιπροσωπεύει την αυθεντική έκφραση της θέλησής του, η οποία είναι οριστική, και μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση ή η τροποποίησή του. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Φ.253/21812/Β6/15-2-2013 Υ.Α. (ΦΕΚ 358Β΄/2013) μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και εντός καθοριζόμενου χρονικού διαστήματος, επιτρέπεται μόνο η μερική ή ολική ανάκληση της δήλωσης προτιμήσεων.
Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, ορίζεται προθεσμία ως και την Πέμπτη 18/7/2013, μέσα στην οποία υποψήφιοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα το μηχανογραφικό τους δελτίο, μπορούν να ζητήσουν μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων. Δηλαδή, με αίτηση-υπεύθυνη δήλωση οι υποψήφιοι, μπορούν να ζητήσουν ΜΟΝΟ να διαγραφεί κάποια/κάποιες από τις προτιμήσεις τους και όχι βέβαια να αλλάξουν τη σειρά των προτιμήσεων ή να προσθέσουν νέες προτιμήσεις.
Για την υλοποίηση της διαδικασίας, όσοι υποψήφιοι τυχόν επιθυμούν μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων, πρέπει να υποβάλουν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα. Η μορφή της υπεύθυνης δήλωσης δίνεται με το συνημμένο υπόδειγμα και θα πρέπει μέχρι και την Πέμπτη 18/7/2013 (ημερομηνία ταχυδρομικής σήμανσης) να αποσταλεί α) και με ΦΑΞ στον αριθμό 2103442098 και β) με ταχυμεταφορά (courier),στην ταχυδρομική διεύθυνση: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αν. Παπανδρέου 37, Μαρούσι, ΤΚ 15180, γραφείο 0082. Για το συνημμένο υπόδειγμα, πατήστε εδώ.
Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία. Η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων. Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν πλέον πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Ύλη 2014 μαθηματικών γενικής παιδείας και προφανή ερωτήματα

Τι θα γίνει φέτος με την ύλη των μαθηματικών γενικής παιδείας της γ λυκείου όπου το κεφάλαιο των πιθανοτήτων διδάχθηκε αυτούσιο στην α λυκείου; (εκτός από τον αξιωματικό ορισμό). Θα μπει η συνδιαστική ή θα παραμείνει η ύλη ίδια; Ακόμα τίποτα δεν είναι τελικό και σίγουρο οπότε καλό είναι οι μαθητές να ξεκινήσουν την προετοιμασία τους με βάση την περσινή ύλη αφού το κεφάλαιο των πιθανοτήτων θα αργήσει να έρθει. Σε κάθε περίπτωση θα σας κρατάμε ενήμερους.


Eισαγωγή μαθητών/τριών στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια για το σχολικό έτος 2013-2014Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013

Νομοθετική ρύθμιση για επανεγγραφή ή νέα εγγραφή των πολυτέκνων-επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις 2011

Νομοθετική ρύθμιση για επανεγγραφή ή νέα εγγραφή των πολυτέκνων-επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις 2011.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι εκδόθηκε η με αριθμ. Φ.253/84153α/Β6/2013 (ΦΕΚ 1665 τ. Β’) Υπουργική Απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του Νόμου 4142/2013 (ΦΕΚ 83 Α΄) και στον οποίο συμπεριλαμβάνεται διάταξη που αφορά τους πολυτέκνους και τέκνα πολυτέκνων που συμμετείχαν στις διαδικασίες επιλογής για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του έτους 2011, οι οποίοι βάσει της βαθμολογίας τους ήσαν επιτυχόντες με τις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν, ότι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ως πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων για οποιοδήποτε λόγο, είτε δήλωσαν και οι Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) δεν τους ενέγραψαν ή τους διέγραψαν, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια του τότε ισχύοντος νόμου.
Με τις διατάξεις της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης προβλέπονται δύο διακριτές διαδικασίες εγγραφής των ανωτέρω. 

Βάσεις 2013 εκτιμήσεις

Βάσεις 2013 εκτιμήσεις - Αναλυτικοί πίνακες ανά σχολή!!!: Κατακόρυφη η πτώση!!!
Με κάτω από 19.000 μόρια η εισαγωγή στην Ιατρική, με 11.800 η είσοδος σε σχολή ΑΕΙ.
Εκπλήξεις περιμένουν τους υποψηφίους με την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας το τελευταίο...
δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Η πτώση των βάσεων θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό φέτος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα υψηλόβαθμα τμήματά τους.

Κυριακάτικη εφημερίδα δημοσιεύει τις αναμενόμενες βάσεις του 2013 οι οποίες προκύπτουν με κριτήριο τα στατιστικά των επιδόσεων των υποψηφίων ανά μάθημα, αλλά και με την κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης των υποψηφίων.

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων ελήφθησαν ως δεδομένες με βάση τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, κυρίως για τις περιζήτητες σχολές.Παράλληλα, στις εκτιμήσεις των αναμενόμενων βάσεων ελήφθησαν υπόψη και οι διαγραφόμενες τάσεις, όπως επί παραδείγματι η μείωση της ζήτησης των Παιδαγωγικών Σπουδών.

Πηγή: vatolakkiotis.blogspot.com


Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις


Αναμένεται μεγάλη ζήτηση για τα ΑΕΙ που οδηγούν σε πτυχίο με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας εδώ και στο εξωτερικό
http://wwk.kathimerini.gr/kath/edition/gif/010712s29.jpg
Για μεγένθυνση κάντε κλικ εδώ


«Εκρηκτική» είναι φέτος η ζήτηση των υποψηφίων για σχολές των κεντρικών ΑΕΙ που οδηγούν σε πτυχίο «με αντίκρισμα» όχι μόνο για την ελληνική αγορά εργασίας, αλλά και για την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στις βάσεις εισαγωγής των σχολών αυτών, που διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (πάνω από 18.000 μόρια), έστω κι αν η γενική εικόνα των επιδόσεων είναι χειρότερη από πέρυσι. Ενδεικτικά, στα 19.200 μόρια θα κινηθεί η βάση εισαγωγής της Ιατρικής Αθηνών, στα 18.850 μόρια η βάση των Ηλεκτρολόγων Η/Υ ΕΜΠ, στα 18.450 μόρια η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, στα 18.800 μόρια η Νομική Αθηνών. Αντίθετα, οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα επηρεαστούν από τη χαμηλή ζήτηση. Μάλιστα, δεν αποκλείεται σε ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας -σε συνδυασμό με τις χειρότερες από πέρυσι επιδόσεις- η πτώση να ξεπεράσει τα 2.500 μόρια.

H «K» επιχειρεί μια εκτίμηση για τις βάσεις εισαγωγής των 84.837 υποψηφίων Γενικών Λυκείων, που διεκδικούν μία από τις 61.825 θέσεις σε ΑΕΙ. Η εκτίμηση έγινε από την ερευνητική ομάδα του φροντιστηρίου Οριον και του κολεγίου IdEF, στην ιστοσελίδα του οποίου (www. idef. gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και άλλες σχετικές πληροφορίες. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του IdEF κ. Μανώλης Aμαργιανάκης τόνισε ότι η εκτίμηση των βάσεων έχει ένα σημαντικό αστάθμητο παράγοντα. Πρόκειται για τις ανατροπές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που γίνονται στη ζήτηση σχολών από τους υποψηφίους, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Για παράδειγμα παρατηρείται κατακόρυφη μείωση του ενδιαφέροντος για τα παιδαγωγικά τμήματα, λόγω των πολύ λίγων προσλήψεων δασκάλων που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι στρέφονται σε παραδοσιακά ισχυρές σχολές, όπως οι ιατρικές και οι νομικές, και άλλες γενικού αντικειμένου. Και αυτό διότι τα παιδιά πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες θέσεις θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας και στο εξωτερικό» λέει ο κ. Αμαργιανάκης. Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις έγιναν λαμβάνοντας υπόψη τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών και των βαθμών πρόσβασης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Παιδείας, τον αριθμό θέσεων ανά σχολή, τις βάσεις εισαγωγής των τριών προηγούμενων ετών, τη σειρά προτίμησης με την οποία δήλωσαν οι υποψήφιοι τις σχολές πέρυσι και την κλιμάκωση των γενικών βαθμών πρόσβασης τα τελευταία χρόνια. Tέλος, για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει ένα περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων.

Του Αποστολου Λακασα (πηγή Καθημερινή)

Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Παράταση υποβολής Μηχανογραφικών Δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2013

Από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή 12-7-2013 λήγει η κανονική προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναμενόμενων υποψηφίων έχει ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο, κάτι στο οποίο συνέβαλε η συνεισφορά των καθηγητών των Λυκείων, τα οποία παρέμειναν αρκετές μέρες ανοιχτά για την υποστήριξη των υποψηφίων.
Ωστόσο, για τις ελάχιστες περιπτώσεις υποψηφίων που για κάποιο λόγο δεν τήρησαν την προθεσμία, δίνεται παράταση υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέχρι και τη Δευτέρα 15-7-2013 και ώρα 14:30 μ.μ. στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι μόνοι τους θα οριστικοποιήσουν το δελτίο τους.
Επισημαίνεται προς τους υποψηφίους ότι αποδεικτικό της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου, ο οποίος θα πρέπει να φαίνεται πάνω στο οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (στην πρώτη σελίδα).
Η διαδικασία υποβολής θα λήξει οριστικά τη Δευτέρα 15-7-2013, για όλους τους υποψηφίους που προέρχονται από ημερήσια ή εσπερινά ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ. Από ώρα 14:30 η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών, χωρίς να υπάρχει πλέον πρόσβαση σε αυτήν παρά μόνο για να βλέπουν οι υποψήφιοι την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου.
Διοικητική στήριξη στους υποψηφίους θα παρέχεται τηλεφωνικά από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τη Δευτέρα 15/7 και από 08:00 ως 14:30 στα τηλέφωνα:
Για τα ΓΕΛ 2103442699, 2103442099, 2103442072, 2103442703.
Για τα ΕΠΑΛ 2103442696, 2103442100, 2103442101.
Για τεχνικά θέματα 2103442386, 2103442009, 2103442064, 2103442044 ή στο e-mailexams-helpdesk@minedu.gov.gr.

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις

Σε ελεύθερη πτώση οι βάσεις
Με 18 στους πολιτικούς μηχανικούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με 18,8 στη Νομική Αθηνών, 16 στο Φυσικό και περίπου 19 στην Ιατρική Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι οι χαμηλότεροι βαθμοί που απαιτήθηκαν για την είσοδο στις πιο περιζήτητες πύλες της ανώτατης εκπαίδευσης την τελευταία δεκαετία, στη διάρκεια της οποίας το Μετσόβιο σκαρφάλωσε στο 19 και η Ιατρική κάλπαζε ασυγκράτητη προς το 19,5.
Φέτος, σύμφωνα με την αναλυτική επεξεργασία των στατιστικών βαθμολογικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας, σε συνάρτηση με τις αυξομειώσεις των εισακτέων που αποφασίστηκαν υπό τη σκιά της "Αθήνας", ο βαθμός εισαγωγής για τους Μηχανικούς Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ θα πέσει στο 18,6, ενώ για το Φαρμακευτικό της Αθήνας στο 18.Ο μοναδικός παράγοντας διαμόρφωσης των βάσεων που παραμένει άγνωστος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των πανελλαδικών εξετάσεων θα τρέχει μέχρι τις 12 Ιουλίου.
Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθεί ακόμη περισσότερο φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις θέσεις στις σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων, κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται οι οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών των παιδιών τους μακριά από την οικογενειακή εστία.
Μοναδική διέξοδος για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις είναι οι μετεγγραφές που επανήλθαν εκτάκτως τη χρονιά που πέρασε.

Δείτε τους πίνακες:

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος