Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Σχόλια για το νέο σύστημα πανελλαδικών


Ας αναφέρουμε κάποια προσωπικά σχόλια που προκύπτουν από το νέο σύστημα πανελλαδικών που δημοσιεύουμε εδώ:
1) Είναι επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.
2) Είναι πιθανό να υπάρξουν και μικρές αλλαγές στο σχέδιο αυτό που δεν θα αλλάζουν την ουσία του σχεδίου νόμου.
3) Στην περίπτωση που θα ισχύσει τελικά όπως το βλέπουμε στο σχέδιο νόμου αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

  •  Θα ισχύσει από φέτος, δηλαδή για τα παιδιά που θα είναι τώρα Α΄ Λυκείου. Αυτό σημαίνει ότι νοοτροπίες που δυστυχώς και από το Γυμνάσιο είχαν καλλιεργηθεί στους μαθητές πρέπει να αλλάξουν. π.χ. ο μαθητής της θεωρητικής δεν χρειάζεται Μαθηματικά.
  • Τα Μαθηματικά είναι παρελθόν από τις Επιστήμες Υγείας, δηλαδή Ιατρική, Οδοντιατρική, Νοσηλευτική κ.λ.π.
  • Τα Μαθηματικά θα απαιτούνται όμως για τα παιδαγωγικά τμήματα (κάτι που είναι και σωστό γιατί δεν γίνεται ο μελλοντικός δάσκαλος να μην έχει εξεταστεί καθόλου στα Μαθηματικά που αργότερα θα κληθεί να διδάξει στο Δημοτικό). Άρα τα παιδιά της Θεωρητικής που θέλουν παιδαγωγικές σχολές πρέπει να το προσέξουν αυτό.
  • Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία γενικής παιδείας είναι παρελθόν. Μιλούμε για το έκτο μάθημα.
  • Πανελλαδικές σε 4 μαθήματα άρα θα αυξηθεί αναπόφευκτα ο βαθμός δυσκολίας των μαθημάτων αυτών.
  • Τράπεζα θεμάτων είναι κάτι νέο και θα αποτελεί πηγή για πολλές Λυκειακές εξετάσεις. Αυτό βέβαια μάλλον ευνοεί την αποστήθιση.
  • Από την στιγμή που θα δίνεις 4 μαθήματα για την είσοδο στο πανεπιστήμιο και 4 διαφορετικά ανά κατεύθυνση αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είσαι σίγουρος για το σε ποια ομάδα σχολών επιθυμείς να εισαχθείς. Δηλαδή δεν θα μπορείς πλέον να πεις επιθυμώ Ιατρική αλλά αν δεν τα καταφέρω επιθυμώ Πολυτεχνείο ή Οικονομικές σχολές. Θα είναι αδύνατο κάτι τέτοιο αφού θα έχουν διαφορετικά μαθήματα προς εξέταση. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις ότι διαχωρίζονται πλέον οι φιλολογίες, νομικές κλπ. από τα παιδαγωγικά αφού τα παιδαγωγικά θα απαιτούν μαθηματικά. Δηλαδή ο μαθητής θα πρέπει να έχει κατασταλάξει σε ποια ομάδα σχολών θέλει να διεκδικήσει την είσοδό του. Δηλαδή θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι επιθυμείς Ιατρικές σχολές αλλά και ότι μπορείς να το πετύχεις γιατί θα χάνεις όλες τις Πολυτεχνειακές και όλες τις σχολές Θετικών επιστημών.
  • Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι θα μετρούν με κάποιο ποσοστό, οι βαθμοί όλων των μαθημάτων όλων των τάξεων του Λυκείου, για την είσοδο σε μια σχολή. Αυτό σημαίνει ότι ο μαθητής πρέπει να είναι πανέτοιμος από την Α΄ Λυκείου.
Επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό θα επανέλθουμε. Ευπρόσδεκτα και τα σχόλιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου