Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Βάσεις εκτιμήσεις & στατιστικά στοιχεία

 Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην ζητάτε σχολιασμό επί συγκεκριμένων σχολών ή μαθητών καθώς ό,τι έχω να πω φροντίζω να το γράφω παρακάτω. Σας παρακαλώ αρκεστείτε σε αυτά που γράφονται παρακάτω. Και φυσικά αυτό αφορά τόσο τις τηλεφωνικές κλήσεις όσο και τα email που σχετίζονται με βάσεις και μηχανογραφικά. 

Κάντε κλικ εδώ για να τα δείτε ή να τα κατεβάσετε (onedrive)

Κάντε κλικ εδώ για να τα δείτε ή να τα κατεβάσετε (google drive)

Είναι απαραίτητο να κάνετε μηχανογραφικό προτιμήσεων και όχι βάσεων. Δηλαδή δεν κοιτάμε την περσινή βάση αλλά κυρίως το πόσο επιθυμούμε την είσοδό στην σχολή αλλά και το αν αντέχουμε οικονομικά να σπουδάσουμε εκεί.
Επίσης με την ίδια προσοχή επιλέγουμε την 1η αλλά και την τελευταία προτίμηση.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΑνακοινώνονται τα ονόματα των επιτυχόντων που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -Πτώση αναμένεται σε σχολές του 2ου και του 5ου πεδίου, λόγω της αποτυχίας στα Μαθηματικά - Θεαματική θα είναι η άνοδος για τα Παιδαγωγικά - Αυξομειώσεις στις Ιατρικές Σχολές

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

Όπως γνωστοποιήθηκε πριν λίγο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «αύριο Πέμπτη 24-8-2017, στις 10:00 το πρωί ανακοινώνονται τα ονόματα των επιτυχόντων για εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έτους 2017.
Από εκείνη την ώρα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου https ://results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,
 β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα  Λύκεια, εντός της ίδιας ημέρας.
Επίσης την ίδια ώρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εισαγόμενων με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου».Η πληροφορία ότι η ανακοίνωση των ονομάτων των επιτυχόντων θα επιταχυνθεί δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Καθημερινή».

Μετά την ανακοίνωση των νέων που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική εγγραφή των νέων φοιτητών και κατόπιν οι αιτήσεις μετεγγραφών, ώστε να μην χαθεί το πρώτο εξάμηνο.
Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις

 Η μεγάλη αποτυχία των υποψηφίων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης όπου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, το 83,45% των υποψηφίων στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε κάτω από τη βάση, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις βάσεις των συναφών σχολών. Με το «20» να είναι ο βαθμός μόλις 35 υποψηφίων επί συνόλου 20.425, οι εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότερες σχολές στο 2ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο θα σημειώσουν σημαντική πτώση.

Κάτι παραπάνω από αισθητή θα είναι η πτώση στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, σημειώνουν οι ίδιοι, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο εκτιμάται ότι οι μεγαλύτερες αντοχές θα επιδείξουν οι αρχιτεκτονικές σχολές.

Η αναμενόμενη πτώση στις σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν οφείλεται μόνο στις πολύ κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και σε εκείνες που πέτυχαν οι υποψήφιοι στο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας όπου μόνο το 11,6% περιλαμβάνεται στη βαθμολογική κλίμακα 12-20.

Στις υπόλοιπες σχολές αναμένονται οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο - με την εξαίρεση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου και ειδικά των Παιδαγωγικών Σχολών, όπου η άνοδος αναμένεται να είναι θεαματική. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου για παράδειγμα (ανθρωπιστικές σπουδές) κινήθηκαν στα περυσινά επίπεδα, επομένως το ύψος των βάσεων θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται στις πιο περιζήτητες από αυτές τις σχολές να σημειωθεί ακόμη και άνοδος.

Οι ίδιες μικρές αυξομειώσεις αναμένονται και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (ιατρικές κλπ) όπου - υπενθυμίζεται - έχει μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.

- Νομικές, Ιατρικές και τμήματα ΤΕΙ πολυτεχνικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων στα... ύψη
- Περιφερειακά τμήματα των παιδαγωγικών ανεβαίνουν ως και 1.500 μόρια
- Μέχρι και 100 μόρια ανεβαίνουν οι ιατρικές σχολές , καταρρέουν οι σχολές οικονομίας

Παρά τις κακές αποδόσεις στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι σχολές υψηλής ζήτησης στα Πολυτεχνία κρατάνε τις βάσεις τους, το ίδιο και οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές, ενώ αυξάνονται και οι βάσεις στα ΤΕΙ που αφορούν σε παραϊατρικές και πολυτεχνικές ειδικότητες καθώς εξασφαλίζουν πιο γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση.
Την ίδια ώρα στην περιφέρεια φαίνεται ότι τα Παιδαγωγικά Τμήματα φαίνεται με βάση την εκτίμηση των βάσεων να εκτινάσσονται στα ύψη ανεβαίνοντας ως και 1.500 μόρια. Μικρότερη μεταβολή αναμένεται στο τμήμα του ΕΚΠΑ με τη βάση να ανεβαίνει κατά 630 μόρια, ενώ σε Ιωάννινα η σχολή Νηπιαγωγών αναμένεται να εκτιναχθεί 1.200 μόρια και το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Ρόδου περισσότερα από 1.300 μόρια.


Οι οικονομικές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων αναμένεται να έχουν νέα πτώση, όπως αυτή του ΟΠΑ με πτώση άνω των 600 μορίων, ενώ η Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του ΠΑΠΕΙ αναμένεται να πέσει πάνω από 700 μόρια.
Οι σχολές πληροφορικής σε Αθήνα Θεσσαλονίκη και Πειραιά αναμένεται να έχουν πτώση άνω των 450 μορίων.
Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές αναμένεται να έχουν μικρή άνοδο μεταξύ 80 και 100 μορίων, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία από τις βαθμολογίες των υποψηφίων.
Στα Πολυτεχνία, στην Αθήνα η σχολή Αρχιτεκτόνων αναμένεται να έχει πτώση περί τις 250 μονάδες, ενώ η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα έχει πτώση λίγο πάνω από 100 μόρια.
Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές της περιφέρειας, ωστόσο οι βάσεις δεν δείχνουν να μειώνονται πολύ. Για παράδειγμα οι σχολές Ηλεκτρολόγων σε Πάτρα, Χανιά και Ξάνθη αναμένεται να έχουν πτώση από 280 ως 350 μόρια.
Η Εκτίμηση βάσης ανά σχολή για το 2017
Νομική Αθήνας 18.250
Νομική Θεσσαλονίκης 17.965
Νομική Κομοτηνής 17.510

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βόλου 16.200
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ξάνθης 15.600
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας 18.500
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 17.950
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χανίων 15.300
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πάτρας 16.850

Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας 16.800
Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης 15.650
Πολιτικών Μηχανικών Βόλου 14.300
Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης 13.800
Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας 14.650

Ιατρική Αλεξανδρούπολης 18.750
Ιατρική Αθήνας 19.150
Ιατρική Ηρακλείου 18780
Ιατρική Θεσσαλονίκης 19.050
Ιατρική Ιωαννίνων 18.850
Ιατρική Λάρισας 18820
Ιατρική Πάτρας 18.950

Φαρμακευτική Αθήνας 18.560
Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης 18.600
Φαρμακευτική Πάτρας 18.450

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας 15.300
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης 11.800
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου 13.000
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης 14.300
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων 12.600
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας 13.300
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου 12.400
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου 11.200
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας 11.700

Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Ιωαννίνων 10.500
Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Φλώρινας 10.000

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"
http://www.newsit.gr/ellada/Vaseis-Panellinies-eksetaseis-Poies-sxoles-ektokseyontai-os-kai-1-500-moria-I-ektimisi-ton-vaseon-ana-pedio/742861

- Ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στο πώς θα κυμανθούν οι Βάσεις των σχολών μετά το πέρας των Πανελληνίων Εξετάσεων
- Η "ακτινογραφία" των στατιστικών στοιχείων κλιμάκωσης των μορίων που έδωσε το υπουργείο Παιδείας
- Τεράστιες οι πτώσεις στο 5ο επιστημονικό πεδίο - Πτώσεις και στις υψηλόβαθμες σχολές των θετικών σπουδών
- Λιγότεροι οι αριστούχοι και άνοδος στις -περιζήτητες- ιατρικές σχολές
- Άνοδος από 150 έως 500 μόρια σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών
- Μέχρι την Παρασκευή, 14 Ιουλίου, μπορεί να κατατεθεί το μηχανογραφικό

Μια πιο καθαρή εικόνα για τη διακύμανση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης «δίνουν» τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
"Σφαγή" από τα μαθηματικά!
Αρχικά, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι οι βάσεις των οικονομικών σχολών (5ο επιστημονικό πεδίο) θα πέσουν κατά πολλά μόρια. «Μεσοσταθμικά, η πτώση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τα 800 μόρια και θα διατρέχει όλη την κλίμακα» εκτίμησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός φροντιστής.
«Θα παρατηρηθούν δηλαδή και ακόμα μεγαλύτερες πτώσεις σε πολλά ΑΕΙ της περιφέρειας, τα οποία μάλιστα θα κινηθούν και κάτω από τη βάση». Χαρακτηριστικό είναι, ότι φέτος, 429 μαθητές συγκέντρωσαν από 17.000 μόρια και πάνω, έναντι 807 πέρυσι.
Σχετικά με τις θετικές σπουδές, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, επίσης επιβεβαιώνεται η πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και διαφαίνεται ότι θα είναι σημαντική για όλες τις σχολές οι οποίες κινήθηκαν πέρυσι πάνω από τα 15.000 μόρια.
Λιγότεροι οι αριστούχοι - Τι ισχύει για ιατρικές και θεωρητικές σχολές
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, λιγότεροι κατά 663 είναι οι μαθητές που κινήθηκαν πάνω από τα 17.000 μόρια, σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να αναμένεται πτώση και στα περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα. «Η πτώση, ωστόσο, δεν αναμένεται να επηρεάσει ορισμένες κοινές σχολές του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως επί παραδείγματι, τα πανεπιστημιακά τμήματα της Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων των ΤΕΙ» συμπληρώνει ο κ. Χατζητέγας.

Όσον αφορά τις περιζήτητες ιατρικές σχολές, φέτος είναι 1.386 οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν περισσότερα από 18.500 μόρια, σε σχέση με 1.422 που ήταν πέρυσι. Ειδικά όμως για τις ιατρικές, θα πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός, ότι θα έχουν λιγότερους εισακτέους φέτος και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 35 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι κινήθηκαν άνω των 19.000, προδιαγράφει «την οριακή άνοδο ολίγων δεκάδων μορίων όλων των ιατρικών σχολών».
Στις θεωρητικές σχολές, περίπου 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι συγκέντρωσαν από 17.500 μόρια και πάνω. «Αυτό το γεγονός μεταφράζεται σε άνοδο σε όλες τις περιζήτητες νομικές σχολές, αλλά και τις σχολές της ψυχολογίας» σχολίασε ο κ. Χατζητέγας και εκτίμησε ότι στις νομικές σχολές η άνοδος θα είναι της τάξεως των 200 μορίων.
«Σε όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ανθρωπιστικών επιστημών, αναμένεται άνοδος, η οποία θα ξεκινάει από τα 150 και θα φτάνει στα 500 μόρια» συμπλήρωσε.
Τέλος, στις παιδαγωγικές σχολές οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν παρόμοιες με πέρυσι, ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις σχολές αυτές, κάτι, που δρομολογεί με βεβαιότητα την άνοδο των βάσεων. «Ειδικά για τα περιφερειακά τμήματα, η άνοδος θα υπερβεί και τα 1.000 μόρια», κατέληξε ο κ. Χατζητέγας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.newsit.gr/ellada/Vaseis-2017-Alaloym-Ptosi-800-morion-apo-to-makeleio-sta-mathimatika-Poy-anamenetai-anodos-1000-morion/739512

Γιάννης Καραγιάννης  Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου
Σε αναμονή των στατιστικών στοιχείων από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. που αφορούν στην κλιμάκωση του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης και στην κατανομή των συνολικών μορίων ανά Ομάδα Προσανατολισμού (όπως είχαν δοθεί και πέρσι) δεν θα εκτιμήσουμε αριθμητικά τις βάσεις, αλλά θα δώσουμε την «τάση» που αναμένεται να ακολουθήσουν, σε σχέση με πέρσι.
Τα στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι:
1ο) Ο απόλυτος αριθμός (όχι το % ποσοστό) των υποψηφίων που εντάσσεται σε κάθε βαθμολογική κλίμακα.
2ο) Η σύγκριση του παραπάνω αριθμού με τον αντίστοιχο περσινό (εδώ η σύγκριση είναι απόλυτη αφού τα στατιστικά αναφέρονται στην ίδια βαθμολογική κλίμακα της 1 μονάδας).
3ο) Ο αριθμός των εισακτέων του 2017 κατά σχολή/τμήμα και η αυξομείωσή του σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό (σε απόλυτο αριθμό υποψηφίων).
4ο ) Η ζήτηση των σχολών (μηχανογραφικά), ως προς τα οποία δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και κατά πόσο υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Τα αρχαία στην πραγματικότητα «ουδετεροποιούν» το τοπίο (αφού μόνο 36 περισσότεροι υποψήφιοι βρίσκονται στην κλίμακα 18-20). Οι αισθητά καλύτερες βαθμολογίες στα Λατινικά και στην Ιστορία (2ο μάθημα βαρύτητας) στην κλίμακα 18-20 αναμένεται να ασκήσουν «ανοδικές πιέσεις» στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Αναλογικά θα ασκηθεί και «ανοδική πίεση» στα υπόλοιπα τμήματα του πεδίου.
Η αριθμητική αποτύπωση της «ανοδικής πίεσης»  είναι και συνάρτηση του αριθμού των εισακτέων ο οποίος έχει αυξηθεί σε σχολές του πεδίου αυτού οπότε και αναμένεται να ανακοπεί μερικώς η «ανοδική τάση». Η ανοδικές τάσεις αναμένεται να έχουν αύξουσα διάταξη όσο προχωράμε σε σχολές που εδρεύουν  στα αστικά κέντρα.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Οι επιδόσεις στα μαθηματικά (στην κλίμακα 17-20) ασκούν «καθοδικές πιέσεις» στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Ωστόσο δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο δείχνουν οι απόλυτοι αριθμοί αφού, σε σχέση με πέρσι, οι διαφορές και στις άλλες βαθμολογικές κλίμακες είναι συγκρατημένες. «Καθοδικές πιέσεις» προκαλούνται και από τις επιδόσεις στην Χημεία (στην κλίμακα 17-20) έστω και χωρίς να είναι μάθημα βαρύτητας. Οι επιδόσεις στην Φυσική έχουν «ουδέτερη επιρροή» όπως περίπου και οι επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα. Επομένως αναμένουμε συγκρατημένες «καθοδικές πιέσεις» των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα και αναλογικά μεγαλύτερη και στα άλλα τμήματα του πεδίου (σε ορισμένες περιπτώσεις 300-400 μόρια).
Σημείωση: Στα τμήματα Χημείας και Γεωπονίας επειδή φέτος δηλώνονται και από υποψήφιους του 3ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα είναι εύκολο να εισαχθούν πολλοί υποψήφιοι του πεδίου αυτού. Στα εν λόγω τμήματα αναμένεται «ισχυρή ανοδική πίεση» των βάσεων.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Οι επιδόσεις στη Βιολογία (στην κλίμακα 18-20) ασκούν ελαφρές «καθοδικές πιέσεις» στα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου μόνο στις αστικές περιοχές (Αθήνα ίσως και Θεσσαλονίκη). Έντονες «καθοδικές πιέσεις» προκαλούνται και από τις επιδόσεις στην Χημεία (στην κλίμακα 18-20) ως το 2ο μάθημα βαρύτητας. Οι επιδόσεις στην Φυσική και στη Νεοελληνική Γλώσσα έχουν «μικρή ανοδική επιρροή». Ο αριθμός των εισακτέων που λαμβάνεται υπόψη είναι αυτός που αντιστοιχεί στο Ημερήσιο ΓΕ.Λ. 6ξ(στην κατηγορία 90%) και έχουμε μία περιορισμένη μικρή «ανοδική πίεση». Επομένως συμπερασματικά αναμένουμε συγκρατημένες «καθοδικές πιέσεις» των βάσεων στα υψηλά τμήματα, με μεγάλη πιθανότητα η τάση της καθόδου να είναι μεγαλύτερη όσο πάμε προς την επαρχία.
4ο Επιστημονικό Πεδίο
Στα παιδαγωγικά τμήματα και γενικότερα στα τμήματα επιστημών της αγωγής αναμένεται να παρατηρηθούν «ισχυρές ανοδικές τάσεις» που κυρίως οφείλονται στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ:
Η μεταβολή στις επιδόσεις στα μαθηματικά είναι μικρή (σε σχέση με πέρσι) και επομένως δεν θα έχουμε ιδιαίτερη μεταβολή στην τάση των βάσεων λόγω αυτού του γεγονότος μεμονωμένα. Η ισχυρή μείωση των υποψηφίων με επιδόσεις στην κλίμακα 17-20 στο ΑΟΘ αναμένεται να ασκήσει «ισχυρές καθοδικές τάσεις» στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου και αναλογικά στα τμήματα με χαμηλότερες βάσεις. Οι επιδόσεις στην Νεοελληνική γλώσσα αναμένεται να έχουν «ουδέτερη επιρροή».


Μαθηματικά ΓΠ 68,8% κάτω απο τη βάση στην Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Μαθηματικά ΟΠ 83,46% κάτω απο τη βάση στην Σπουδών Οικονομίας & Πληροφορική και 56,25% στην Θετικών αντίστοιχα.

Από τους εκπαιδευτικούς των εκπαιδευτηρίων "Πολύτροπη Αρμονία":
Κώστα Κοτίδη , ΠΕ09, καθηγητής Οικονομικών
Ελένη Λαγού, ΠΕ 04.02, καθηγήτρια χημείας
Ρούλα Μουντάνου, ΠΕ 02, φιλόλογος
Χρήστο  Παπακωνσταντινόπουλο , ΠΕ04.01, καθηγητής φυσικής

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όσοι ασχολούμαστε με την εκπαίδευση προσπαθούμε να εξαγάγουμε συμπεράσματα από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει το ΥΠΠΕΘ. Τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα μέσα «γεμίζουν» αναλύσεις και προβλέψεις για το πού περίπου θα κυμανθούν οι βάσεις. Αναμενόμενη, ευπώλητη και, εν μέρει, λογική ανάγκη για την οποία η κατάχρηση αλλά και η απαξίωση είναι λανθασμένες:
•    η κατάχρηση και η υπερβολική «σιγουριά»: γιατί ευθυγραμμίζονται με μία υποκειμενική αλαζονεία αλλά και με στοχεύσεις αναγνωσιμότητας – ακροαματικότητας, ενώ «εκμεταλλεύονται την αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους
•    η απαξίωση των προβλέψεων: γιατί αγνοεί την υπαρκτή αγωνία
Μερικές σκέψεις για τις βάσεις
Φέτος –αντίθετα με πέρυσι- είναι πιο ασφαλής μία προσπάθεια πρόβλεψης και σύγκρισης με τα περσινά δεδομένα.
Πρέπει, όμως, και φέτος να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στους πραγματικούς αριθμούς, στο πραγματικό πλήθος των επιδόσεων και όχι στα ποσοστά. Διότι:
α) οι υποψήφιοι είναι συνολικά περισσότεροι από πέρυσι (3844 περισσότεροι)
β) έχουν διαφοροποιηθεί κάπως οι προτιμήσεις των υποψηφίων σε σχέση με τη δήλωσή τους να δώσουν και 5ο μάθημα ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές πρόσβασης [βέβαια η διαφοροποίηση αυτή, όπως εμφανίζεται στα στατιστικά στοιχεία με βάση τις δηλώσεις (http://www.minedu.gov.gr/news/28851-21-06-17-statistika-stoixeia-ton-ait... ) δεν είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική, καθώς η συμπεριφορά των υποψηφίων διαφοροποιείται από τη δήλωση - πρόθεση στην πραγματική προσέλευση - πραγματοποίηση στις εξετάσεις. Μία απλή απόδειξη είναι και η διαφορά στον αριθμό: φαίνεται με βάση τα στατιστικά του ΥΠΠΕΘ να δηλώνουν 85908 υποψήφιοι ενώ τελικώς προσήλθαν 81515 (με βάση την εξέταση στη νεοελληνική γλώσσα).
γ) δεν έχει δοθεί φέτος -τουλάχιστον προς το παρόν- η κλίμακα των μορίων, όπως είχε γίνει πέρυσι. Επομένως δεν γνωρίζουμε το πλήθος ανά βαθμό μορίων (πχ  από 19000 έως 20000 μόρια έγραψαν στο 1ο πεδίο Χ μαθητές, κοκ)
δ) εφόσον δημοσιευτεί από το ΥΠΠΕΘ η κλίμακα των μορίων, θα επανέλθουμε
Α. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών σπουδών)
Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο κατευθύνεται η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων του προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών. Λίγοι κατευθύνονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες της εκπαίδευσης) και ακόμη λιγότεροι στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής). Από αυτούς κάποιοι επέλεξαν να εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, επομένως θα έχουν διαφορετικά μόρια σε 2 διαφορετικά Ε.Π.
Με βάση τις δηλώσεις υπήρξαν 32732 υποψήφιοι. Από αυτούς  προσήλθαν στα Αρχαία Ελληνικά 30379. Είναι, προφανώς, οι υποψήφιοι του πεδίου που ενδιαφέρονται για τις ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές σπουδές. Πρόκειται για 2115 περισσότερους υποψηφίους από τους περσινούς.
Η σύγκριση των επιδόσεων στα μαθήματα βαρύτητας (σε απόλυτους αριθμούς μαθητών και όχι στα επισφαλή ποσοστά) μεταξύ 2016 και 2017 αποκαλύπτει τα εξής:
Οι μειώσεις θέσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο είναι μικρές. Για παράδειγμα οι θέσεις στη Νομική Αθήνας μειώθηκαν κατά 10, στη Νομική του ΑΠΘ κατά 20 και στη Νομική του ΔΠΘ αυξήθηκαν κατά 20. Επομένως η απώλεια είναι τελικώς 10 θέσεις.

Ο παραπάνω πίνακας (με την εικασία ότι άριστους ή σχεδόν άριστους βαθμούς έχουν επιτύχει οι ίδιοι μαθητές) αποκαλύπτει ότι:
α) οι Νομικές Σχολές θα ανέβουν 100 και περισσότερα μόρια
β) αντίστοιχα  θα ανέβουν και σχολές που πέρυσι βρέθηκαν κάτω από τα 18000 μόρια.
γ) γενικότερα φαίνεται ότι σχολές που πέρυσι είχαν πάνω από 14000 μόρια θα ανέβουν αναλόγως. Διότι το απόλυτο πλήθος των μαθητών που έχει γράψει καλύτερα σε αυτές τις περιοχές μορίων είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2016 και, μάλιστα, και στα μαθήματα βαρύτητας που είναι τα αρχαία ελληνικά και η ιστορία.
Β. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
i. 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής)
Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι κατευθύνονται στις περιζήτητες σχολές υγείας. Οι 14.876 υποψήφιοι αγωνιούν για τις Επιστήμες Υγείας.
Με βάση τα αποτελέσματα στο μάθημα της βιολογίας προσανατολισμού εξετάστηκαν 14876 υποψήφιοι, 1694 περισσότερο από τους περσινούς. Είναι οι υποψήφιοι που, υποθέτουμε, ότι ενδιαφέρονται για το 3ο επιστημονικό πεδίο.
Η σύγκριση των επιδόσεων στα μαθήματα βαρύτητας (σε απόλυτους αριθμούς μαθητών και όχι στα επισφαλή ποσοστά) μεταξύ 2016 και 2017 αποκαλύπτει τα εξής:

(προσοχή: το πλήθος των μαθητών στη φυσική – χημεία – νεοελληνική γλώσσα αφορά όλα τα επιστημονικά πεδία και όχι μόνον το 3ο , τις Επιστήμες Υγείας. Πόσοι από αυτούς τους μαθητές ενδιαφέρονται για το 2ο ή 3ο Επιστημονικό πεδίο δεν μπορεί να διαπιστωθεί)
Ο παραπάνω πίνακας αποκαλύπτει ότι:
α) οι υποψήφιοι που έχουν αριστεύσει  στο μάθημα της βιολογίας το οποίο έχει τον υψηλό συντελεστή βαρύτητας είναι περίπου ίσοι με το 2016 (αμελητέα λιγότεροι)
β) οι υποψήφιοι που έχουν αριστεύσει  στο μάθημα της χημείας το οποίο έχει τον επόμενο συντελεστή βαρύτητας είναι κατά 2764 λιγότεροι από το 2016. Εδώ η μείωση είναι σημαντική. Ωστόσο να προσεχθεί η υποσημείωση: δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς κατευθύνονται στο 3ο και πόσοι στα 2ο επιστημονικό πεδίο.
γ) Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο έχει σημαντικές μειώσεις στις θέσεις των επιστημών υγείας. Πιο συγκεκριμένα οι ιατρικές μειώθηκαν κατά 120 θέσεις (περίπου μία σχολή), οι οδοντιατρικές κατά 14, οι φαρμακευτικές κατά 34 κοκ. Ως εκ τούτου «βάση» για τις ιατρικές πρέπει να θεωρείται το περσινό 18.709
δ) Είναι για όλους τους παραπάνω λόγους πολύ δύσκολη η πρόβλεψη βάσεων για τις ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές. Με ισχυρά περιθώρια σφάλματος είναι πιθανό η βάση για την τελευταία ιατρική να είναι γύρω στα 18.700
ii. 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες)
•    το 2ο Ε.Π. «στεγάζει» μεγάλο πλήθος σχολών
•    οι υποψήφιοι, με κριτήριο την προσέλευση και όχι τη δήλωσή τους, στα μαθηματικά προσανατολισμού  ήταν 21.487, περισσότεροι κατά 2.107 σε σχέση με το 2016
•    οι προτιμήσεις των παιδιών μεταβάλλονται ευκολότερα, καθώς επηρεάζονται από τις οικονομικές και εργασιακές συνθήκες και έχουν εύρος επιλογών

(προσοχή: το πλήθος των μαθητών στη φυσική – χημεία – νεοελληνική γλώσσα αφορά όλα τα επιστημονικά πεδία και όχι μόνον το 3ο , τις Επιστήμες Υγείας. Πόσοι από αυτούς τους μαθητές ενδιαφέρονται για το 2ο ή 3ο Επιστημονικό πεδίο δεν μπορεί να διαπιστωθεί)
α) οι υποψήφιοι που έχουν αριστεύσει  στο μάθημα των μαθηματικών  το οποίο έχει τον υψηλό συντελεστή βαρύτητας είναι λιγότεροι από  το 2016 κατά 344
β) οι υποψήφιοι που έχουν αριστεύσει  στο μάθημα της φυσικής  το οποίο έχει τον επόμενο συντελεστή βαρύτητας είναι κατά 91 λιγότεροι από το 2016 (αμελητέα διαφορά)
γ) μεγάλη είναι η διαφορά στο μάθημα της χημείας  όπου οι αριστούχοι είναι 2764 λιγότεροι από το 2016· πρόκειται για σημαντική μείωση
δ) στις βαθμολογικές περιοχές από 14 έως 16 και από 16-18 η επίδοση στα μαθηματικά παραμένει χειρότερη από το 2016, αλλά οι επιδόσεις στη φυσική και στη χημεία καλύτερες
ε) οι μειώσεις θέσεων δεν είναι δραματικές
στ) οι βάσεις θα πέσουν, κυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου.
ζ) οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τις σχολές χημείας πρέπει να υπολογίσουν σημαντική άνοδο, καθώς από φέτος ανήκουν και στο 3ο επιστημονικό πεδίο
Γ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
5ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής)
•    οι υποψήφιοι που προσήλθαν στις εξετάσεις ήταν 20.425 , 241 λιγότεροι σε σχέση με το 2016

α) οι υποψήφιοι που έχουν αριστεύσει  στο μάθημα των μαθηματικών  το οποίο έχει συντελεστή βαρύτητας είναι λιγότεροι από  το 2016 κατά 84
β) οι υποψήφιοι που έχουν αριστεύσει  στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωριας (ΑΟΘ)  το οποίο έχει τον υψηλό  συντελεστή βαρύτητας είναι κατά 4224 λιγότεροι από το 2016 (δραματική  διαφορά)
γ) μεγάλη είναι η διαφορά στο μάθημα του προγραμματισμού ΑΕΠΠ  όπου οι αριστούχοι είναι 251  λιγότεροι από το 2016.
δ) στις βαθμολογικές περιοχές από 16-18 η επίδοση στα μαθηματικά παραμένει χειρότερη από το 2016, όπως και  οι επιδόσεις στο ΑΟΘ και  στο ΑΕΠΠ  καλύτερες. Οι επιδόσεις στο ΑΟΘ και στο ΑΕΠΠ βελτιώνονται στις κλίμακες 14-16 αλλά παραμένουν χειρότερες στα μαθηματικά.
ε) οι μειώσεις θέσεων δεν είναι δραματικές
στ) οι βάσεις θα πέσουν σε όλες τις σχολές του 5ου πεδίου· σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά!
https://www.esos.gr/arthra/51611/provlepseis-kai-skepseis-gia-tis-vaseis-2017

Πτώση από 800 έως 2.000 μόρια στις Πολυτεχνικές και τις Οικονομικές σχολές - Κάτω από τη βάση η πλειονότητα των γραπτών - «Είδος προς εξαφάνιση» οι αριστούχοι - Τα συμπεράσματα για τις βάσεις ανά πεδίο

«Σφαγή» στα Μαθηματικά, τη Χημεία και την Οικονομία καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, μεγάλη -ακόμα και 800 μόρια- θα είναι η πτώση στις σχολές των Πολυτεχνείων, καθώς και στις οικονομικές σχολές, με πτώση 2.000 μόρια, ενώ λίγο πιο χαμηλές σε σχέση με πέρυσι αναμένονται οι βάσεις στις περιζήτητες Νομικές και Ιατρικές σχολές.

Αντίθετα, ανοδική πορεία των βάσεων αναμένεται στις Παιδαγωγικές σχολές, όπου η άνοδος μπορεί να είναι ακόμα και 1.000 μόρια.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το 90% των υποψηφίων πήρε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, ενώ μόνο 2,5% πήρε πάνω από 15.

Από τις βαθμολογίες προκύπτει ότι ακόμα και στις στρατιωτικές σχολές αναμένεται πτωτική τάση, ενώ οι κοινές σχολές είναι πιο εύκολα προσβάσιμες από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Όπως επισημαίνει στο protothema.gr o πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, παρατηρήθηκε «σφαγή» στα Μαθηματικά και τη Χημεία, ενώ, λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων στην Οικονομία, στο 5ο πεδίο έχουμε «κατάρρευση» αριστούχων και η πτώση εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη από 2.000 μόρια.

Πτωτική αναμένεται και η τάση στις σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ οι Νομικές και Ψυχολογικές σχολές αναμένεται να έχουν άνοδο της τάξης των 100 μορίων.

Στα συμπεράσματα για τις βάσεις ανά πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, εκτιμάται ότι:

- Στις ανθρωπιστικές Επιστήμες: Ελαφρώς ανοδικές τάσεις (50-100 μόρια), ενώ συμμετέχουν 3.000 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι.
- Στην Έκθεση παρουσιάζεται παρόμοια εικόνα με πέρυσι. Η εικόνα στις βαθμολογίες στα Αρχαία Ελληνικά είναι ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι στους βαθμούς 14-17.
- Στην Ιστορία η εικόνα είναι ίδια με πέρυσι, με λίγο καλύτερες βαθμολογίες εφέτος, ενώ στα Λατινικά οι βαθμολογίες είναι παρόμοιες με τις περσινές.
- Στις θετικές επιστήμες. Στην Έκθεση οι υποψήφιοι είχαν λίγο καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι. Στα Μαθηματικά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη σε όλους τους βαθμούς. Στα Μαθηματικά, ιδιαίτερα για τους βαθμούς άνω του 17, το ποσοστό ανέρχεται στο 11,18% το 2016, ενώ το 2017, 7,35 πήρε ποσοστό πάνω από 35% .

Πολύ δυσκολότερη από πέρυσι αποδείχθηκε η Χημεία. Βαθμολογίες άνω του 18 συγκέντρωσε ποσοστό 35,34% το 2016, ενώ εφέτος μόνο το 23,92%. Στο μάθημα της Βιολογίας συμμετείχαν λιγότεροι από πέρυσι, ενώ χειρότερη εμφανίζεται η εικόνα στους βαθμούς 14-19. Συνολικά, συμμετείχαν 2.200 περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικά στο 2ο πεδίο θα παρατηρηθεί μεγάλη πτώση, που ξεκινά από τα «ρετιρέ». Οφείλεται κυρίως στα Μαθηματικά και τη Χημεία και δευτερευόντως στη Φυσική. Μικρή πτώση αναμένεται στις επιστήμες της Υγείας. Μικρότερη στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και μεγαλύτερη στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές.

Σε ό,τι αφορά στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, η Έκθεση είχε παρόμοιες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, στα Μαθηματικά πάνω από 15 έγραψε το 2,5%. Πάνω από 10 το 2016 έγραψε ποσοστό 22,11% και εφέτος μόνο το 16,54%, ενώ ως «καταστροφή» χαρακτηρίζονται οι άριστες βαθμολογίες.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε μήνυμά του, αναφέρει: «Συγχαίρω προσωπικά όλους όσους συνέβαλαν στην φετινή εξεταστική διαδικασία και εύχομαι στα παιδιά που έδωσαν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη των στόχων τους να έχουν καλά αποτελέσματα και να επιλέξουν στη ζωή τους τούς προσφορότερους δρόμους για την κατάκτηση της γνώσης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μας, Γιάννη Παντή, για την καίριας σημασίας προετοιμασία που έκανε ώστε οι Πανελλαδικές Εξετάσεις να διεξαχθούν ομαλά και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Συγχαίρω, επίσης, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Γιώργο Αγγελόπουλο, την Γενική Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλομοίρα Μαρούγκα, τον Πρόεδρο Γιώργο Δάσιο και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, τα στελέχη, τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους που εργάστηκαν νυχθημερόν και πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το σύστημα λειτούργησε με άψογο και αδιάβλητο τρόπο και η διαδικασία της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Επόμενος στόχος μας είναι η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ειδικότερα φέτος που ενισχύουμε δύο ευαίσθητους τομείς της παιδείας, την ειδική αγωγή και τα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών. Είναι ένα στοίχημα του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά και θα το πετύχουμε γιατί όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση.

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή εγκαίρως, θα έχει ολοκληρωθεί και νομοθετικά η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θα ισχύσει για τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην πρώτη Λυκείου».


- Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα στα Μαθηματικά, οδηγούν σε μεγάλες πτώσεις συγκεκριμένων σχολών
- Μόλις 158 (!) στους 20.425 σε όλη την επικράτεια πήραν βαθμολογία άνω του 10
- Το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία
- Μόνο το 1,25% έγραψε από 18-20 στην Έκθεση και μόλις το 2,71% στα Αρχαία!
- Διαβάστε αναλυτικά τις προβλέψεις για τις Βάσεις όλων των πεδίων, μετά τα αποτελέσματα των Πανελληνίων που ήδη ανακοινώθηκαν

Μεγάλη πτώση στις βάσεις των σχολών Οικονομίας και Πληροφορικής, αλλά και στις πολυτεχνικές σχολές, μεγάλη άνοδο στα παιδαγωγικά τμήματα, καθώς επίσης και οριακή αύξηση στις ιατρικές και τις νομικές σχολές, «δείχνουν» τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογιών, σε όλα σχεδόν τα μαθήματα, είναι κάτω του 10, αναδεικνύει τα ποσοστά κάτω της βάσης -ειδικά στην Ιστορία γενικής Παιδείας (90,3%) και τα Μαθηματικά προσανατολισμού σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής (83,45%)- σε πρωταγωνιστές.
Η πτώση, της πτώσης, την πτώση, ω πτώση...
Αναλυτικά, οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής σε Μαθηματικά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), αναμένεται να οδηγήσουν σε «εντυπωσιακή πτώση» των βάσεων των σχολών του 5ου πεδίου, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και αναλυτή, Γιώργο Χατζητέγα.
«Η πτώση των βάσεων στο 5ο πεδίο θα είναι εντυπωσιακή» είπε ο κ. Χατζητέγας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «καθώς και στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ήταν εξαιρετικά χαμηλές οι επιδόσεις των υποψηφίων». Όντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 83,46% των υποψηφίων του συγκεκριμένου προσανατολισμού, έγραψαν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, ενώ στις ΑΟΘ μόλις το 11,6% των υποψηφίων έγραψε από 18 έως 20, τη στιγμή που πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32,34%.
«Η πτώση θα είναι μεγάλη στα κεντρικά τμήματα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» πρόσθεσε ο κ. Χατζητέγας, «ενώ στα περιφερειακά οικονομικά τμήματα οι βάσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες των 10.000 μορίων».
Στα πολυτεχνικά τμήματα, επίσης, αναμένεται πτώση, η οποία θα είναι σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Χατζητέγα, μεγαλύτερη των 500 μορίων, ακόμα και στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων. «Στα περιζήτητα τμήματα του Πολυτεχνείου θα υποχωρήσουν εμφανώς οι βάσεις. Η πτώση επιβεβαιώνεται από τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά προσανατολισμού, καθώς οι επιδόσεις από 18 έως 20 ήταν εμφανώς χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι» τόνισε.
Πράγματι, φέτος, το 4,39% των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αρίστευσε (βαθμοί 18-20), ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6,6%. Επιπλέον, στην πτώση των βάσεων του 2ου πεδίου, των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, συνηγορεί και το γεγονός ότι ήταν πολύ λιγότεροι οι άριστοι σε Φυσική και Χημεία: Το 25,56% των υποψηφίων είχε επίδοση 18-20 (27,88% πέρυσι) στη Φυσική και αντίστοιχα, στη Χημεία, το 23,92% (35,34% πέρυσι).
Το τέταρτο πεδίο και οι Ανθρωπιστικές Σπουδές
Όσον αφορά το τέταρτο πεδίο, των Επιστημών της Εκπαίδευσης, ο υπερδιπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο πεδίο, θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των βάσεων στις παιδαγωγικές σχολές. «Δεν είναι τόσο οι βαθμολογίες, όσο η αυξημένη ζήτηση στις σχολές αυτές, που θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων» τόνισε ο κ. Χατζητέγας, εκτιμώντας παράλληλα, ότι σε όλα τα περιφερειακά παιδαγωγικά τμήματα θα σημειωθεί αύξηση άνω των 1.000 μορίων.
Εξάλλου, στις ιατρικές σχολές αναμένονται αυξήσεις στις βάσεις. «Στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, με βεβαιότητα οι βάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι πάνω από τα 19.000 μόρια, ενώ η βάση στην τελευταία ιατρική σχολή, της Αλεξανδρούπολης, θα είναι λίγο πιο πάνω από τα 18.700 μόρια» εκτίμησε ο κ. Χατζητέγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι γενικά στις ιατρικές σχολές, θα παρατηρηθεί «οριακή αύξηση των βάσεων, ολίγων δεκάδων μονάδων, η οποία υπαγορεύεται και από τη σημαντική μείωση του αριθμού εισακτέων» σε αυτές.
Τέλος, οι επιδόσεις των υποψηφίων της ομάδας προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών, φέτος, ήταν ελαφρώς καλύτερες στα Αρχαία και τα Λατινικά, ενώ κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι στην Ιστορία και τη Νεοελληνική Γλώσσα. «Η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων στο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, θα δρομολογήσει οριακές αυξήσεις ολίγων δεκάδων μορίων στις περιζήτητες νομικές σχολές και στις σχολές Ψυχολογίας», υπογράμμισε ο κ. Χατζητέγας.
Κατά βάση…κάτω της βάσης
Μεγάλος πρωταγωνιστής των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων ήταν τα μεγάλα ποσοστά που σημειώθηκαν κάτω της βάσης στα περισσότερα μαθήματα, κάτι που προβληματίζει, καθώς κατά γενική ομολογία, τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν διαβαθμισμένα.
Στα περισσότερα μαθήματα, η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογίας βρίσκεται μεταξύ 0 και 10, ενώ στην Ιστορία γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά προσανατολισμού (σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι αποκαρδιωτικά:
Το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 83,45% στα Μαθηματικά. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, αξίζει να δώσει κανείς προσοχή στο ότι, από τους συνολικά 4.393 που εξετάστηκαν στην Ιστορία πανελλαδικά, μόλις οι 438 πέρασαν τη βάση στην Ιστορία. Αντίστοιχα, από τους 20.425 που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά σε όλη την επικράτεια, μόλις 158 πήραν βαθμολογία άνω του 10.
Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής είχαν επίσης υψηλό ποσοστό κάτω της βάσης, της τάξης του 68,8%, ενώ τα Μαθηματικά προσανατολισμού (θετικών σπουδών), 56,26%.
Μεγάλο ποσοστό βαθμολογίας από 0 έως 10 είχαν οι υποψήφιοι και στην Ιστορία προσανατολισμού (44,14%) και τη Βιολογία γενικής Παιδείας: (51,26%).
Αναλυτικά, τα ποσοστά κάτω της βάσης ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού
Γενικής Παιδείας
     ---> Νεοελληνική Γλώσσα: 13,58%
     ---> Ιστορία: 90,3%
     ---> Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 68,8%
     ---> Βιολογία: 51,26%
Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
     ---> Αρχαία Ελληνικά: 40,89%
     ---> Λατινικά: 32,13%
     ---> Ιστορία: 44,14%
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
     ---> Βιολογία: 31,66%
     ---> Μαθηματικά προσανατολισμού: 56,26%
     ---> Φυσική: 27,91%
     ---> Χημεία: 24,78%
Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής
     ---> Μαθηματικά: 83,45%
     ---> Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 36,41%
     ---> ΑΟΘ: 36,09%
Οι «άριστοι» σε ποσοστά
Παρά τα μεγάλα ποσοστά κάτω της βάσης, δεν έλειψαν οι αριστούχοι. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Λατινικά, τη Φυσική και τη Χημεία προσανατολισμού (ανθρωπιστικών και θετικών σπουδών αντίστοιχα). Ειδικότερα, βαθμολογία από 18 έως 20 πέτυχε το 25,56% των υποψηφίων στη Φυσική, το 23,92% στη Χημεία και το 20,25 στα Λατινικά.
Πιο αναλυτικά, οι «άριστοι», με βαθμό 18-20, ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού, έχουν ως εξής
Γενικής Παιδείας
     ---> Νεοελληνική Γλώσσα: 1,25%
     ---> Ιστορία: 1,32%
     ---> Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 3,96%
     ---> Βιολογία: 11,78%
Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
     ---> Αρχαία Ελληνικά: 2,71%
     ---> Λατινικά: 20,25%
     ---> Ιστορία: 12,34%
Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών
     ---> Βιολογία: 19,48%
     ---> Μαθηματικά προσανατολισμού: 4,39%
     ---> Φυσική: 25,56%
     ---> Χημεία: 23,92%
Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής
     ---> Μαθηματικά: 0,46%
     ---> Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 14,17%
     ---> ΑΟΘ: 11,6%
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.newsit.gr/ellada/Vaseis-Panellinies-2017-Istoriki-sfagi-Katakoryfi-ptosi-eidos-pros-eksafanisi-oi-aristoyxoi/737504


Χωρίς διαρροές και χωρίς καμία ανακοίνωση βαθμολογιών νωρίτερα από την προβλεπόμενη ώρα και ημερομηνία, αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2017, σήμερα Παρασκευή και ενώ ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε και ο εξεταστικός μαραθώνιος των ειδικών μαθημάτων, με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται στα Ιταλικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις εξετάσεις συνολικά συμμετείχαν 104.929 υποψήφιοι, εκ των οποίων 85.908 από τα Γενικά Λύκεια, έναντι 82.895 το 2016, και 19.021 υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, έναντι 17.803 το 2016.
Οι 104.929 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ (σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και τις σχολές του εμπορικού ναυτικού). Για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ των Διευθύνσεων Λέσβου και Χίου που συμμετέχουν στις υπολειπόμενες εξετάσεις που ανεβλήθησαν λόγω του σεισμού στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, δεν θα ανακοινωθούν σήμερα οι βαθμοί, αλλά το συντομότερο δυνατόν.
Στις ιδιαιτερότητες των φετινών Πανελληνίων, σημειώνεται ο χρόνος έναρξης, αλλά και η αυλαία σε ΕΠΑΛ και ενδοσχολικές εξετάσεις. Αν και ο Μάιος θεωρείται τα τελευταία χρόνια ο «μήνας των Πανελλαδικών», να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας, βάσει του νόμου για το Νέο Λύκειο που ψηφίστηκε το 2013, μετέθεσε για πρώτη χρονιά φέτος τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων της Γ’ Λυκείου πριν τις Πανελλαδικές. Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζεται ότι φέτος το υπουργείο Παιδείας δεν είχε να αντιμετωπίσει «την σπαζοκεφαλιά» του διπλού εξεταστικού συστήματος όπως το 2016, ενώ για πρώτη φορά φέτος, οι Πανελλήνιες μετατέθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Σειρά έχει, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού (από τις 6/7), αλλά και η ανακοίνωση των βάσεων που θα πραγματοποιηθεί με τους μέχρι τώρα υπουργικούς υπολογισμούς, το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Η φετινή επιπρόσθετη πρωτοτυπία από πλευράς υπουργείου Παιδείας ωστόσο, αναδεικνύεται και στο γεγονός ότι τις βαθμολογίες στα σχολεία, δεν συνοδεύουν τα στατιστικά με τις σχολικές επιδόσεις, οπότε και η αγωνία για ασφαλέστερη εκτίμηση των βάσεων παρατείνεται μέχρι τη Δευτέρα 3 Ιουλίου.
Ωστόσο, σε τηλεφωνική επαφή του News 24/7 με τον εκπαιδευτικό φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα, μπορούμε να παραθέσουμε μία πρώτη εκτίμηση, αλλά και μία γενική κατεύθυνση για το πού θα κινηθούν οι βάσεις στα πέντε επιστημονικά πεδία, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που αποκομίσαμε από τα κατά τόπους εξεταστικά κέντρα και την ανάρτηση των βαθμολογιών.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, διαφαίνονται τα εξής:

- Επιβεβαιώνεται ότι στα Μαθηματικά Προσανατολισμού για τους υποψηφίους σε σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, οι επιδόσεις είναι σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με το 2016. Πέρυσι, το ποσοστό που έγραψε κάτω από τη βάση άγγιζε το 77%, ενώ το φετινό αντίστοιχο ποσοστό που δεν κατάφερε να πιάσει τη «βάση του 10», αγγίζει περίπου το 90%. Αυτό θα φέρει και τη σίγουρη πτώση στο 5ο επιστημονικό πεδίο.
- Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού αποδείχτηκαν «σπαζοκεφαλιά» και για τους υποψηφίους του 2ου επιστημονικού πεδίου, με το 60% αυτών να γράφει κάτω από τη βάση, σε σχέση με πέρυσι που μόλις το 47% δεν κατάφερε να απαντήσει σωστά ή άριστα στο 3ο ή/ και 4ο θέμα. Συνεπώς, και στο δύσκολο αυτό επιστημονικό πεδίο, είναι βέβαιη η υποχώρηση των βάσεων, ενώ σημαντικός παράγοντας της πτώσης αποδεικνύεται και το ότι ο αριθμός των εισακτέων είναι οριακά μεγαλύτερος από τον αριθμό των υποψηφίων.
- Την ίδια στιγμή, αναμένουμε άνοδο στο 4ο επιστημονικό πεδίο, που εντάσσονται τα Παιδαγωγικά τμήματα. Φέτος παρατηρείται υπερδιπλασιασμός της ζήτησης, από 8.500 πέρυσι, σε 17.000.
- Ζητούμενο παραμένει το τι θα γίνει ακριβώς με το 1o και 3o επιστημονικό πεδίο, καθώς για να υπολογίσουμε τις βάσεις και το εύρος των αυξομειώσεων, χρειαζόμαστε ακριβή στατιστικά δεδομένα και σαφέστερη αποτύπωση των επιδόσεων.
Εκτιμάται ωστόσο, ότι θα έχουμε οριακές μεταβολές, καθώς πρώτον οι επιδόσεις στην Ιστορία είναι χαμηλότερες από πέρυσι,  ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Βιολογία.  Παρατηρείται μάλιστα το οξύμωρο ότι άριστοι μαθητές που συνήθως αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της Βιολογίας και όχι σε Φυσική και Χημεία, φέτος σκόραραν αντιστρόφως ανάλογες επιδόσεις. Άρα και διατηρούμε επιφυλακτικότητα ως προς τις ακριβείς προβλέψεις για 1ο και 3ο πεδίο.

Πανελλαδικές: Πώς τα Mαθηματικά «βούλιαξαν» τις θετικές επιστήμες

Τι δείχνουν οι νεότερες εκτιμήσεις των βαθμολογητών για τις βάσεις - Σε πτώση τα Πολυτεχνεία, οι σχολές Πληροφορικής και οι Οικονομικές - Αμετάβλητες Νομικές και Φιλοσοφικές - Μικρή πτώση για Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές

Η πανωλεθρία στα Μαθηματικά και οι δυσκολίες που φαίνεται πως αντιμετώπισαν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε Χημεία, Φυσική και Βιολογία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε καθοδική πορεία τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα μέχρις στιγμής στοιχεία, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στα Μαθηματικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατηφόρα στις βάσεις στο 5ο (των Οικονομικών Σχολών) και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (των Θετικών Επιστημών), ενώ ακόμα και στο 3ο Πεδίο, των Ιατρικών Σχολών, ενδέχεται φέτος η περιζήτητη Ιατρική Αθηνών να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.
Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές παραμένουν δημοφιλείς για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως και τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τα οποία βέβαια τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούσαν πόλο έλξης για τους υποψηφίους λόγω του μικρού αριθμού προσλήψεων. Στις Στρατιωτικές και στις Σχολές Αστυνομίας η πτώση αναμένεται συγκρατημένη. Τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, έως και τις 4 Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου.

Η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου και στα Οικονομικά Τμήματα σε κάποια εκ των οποίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να φτάσει έως και τα 1.500 μόρια, ενώ μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις Νομικές Σχολές. Σε ό,τι αφορά τα Πολυτεχνεία, η πτώση θα κινηθεί από τις υψηλόβαθμες προς τις αποκαλούμενες «μεσαίες σχολές».

Η πανωλεθρία πάντως που σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών θα συμπαρασύρει σε πτώση τις σχολές Πληροφορικής, Θετικών Επιστημών, τα Πολυτεχνεία και τις Οικονομικές Σχολές. Οπως προκύπτει από τα εξεταστικά κέντρα που έχουν βαθμολογήσει τα Μαθηματικά, πολλά γραπτά όχι μόνο δεν έπιασαν τη βάση, αλλά έπεσαν και κάτω από το 5. Εκτιμάται ότι το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση. Στις Νομικές Σχολές και γενικότερα στα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, με μικρές αυξομοιώσεις.

Τα δυσκολότερα θέματα, σε σχέση με πέρυσι, στα Μαθηματικά και τα Αρχαία φαίνεται ότι επηρεάζουν περισσότερο τις φετινές βάσεις. Για τα Μαθηματικά η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία αναφέρει: «Καλύφθηκε μεγάλο μέρος της ύλης, όχι όμως στο απαραίτητο εύρος της. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις. Ωστόσο, ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή ανάπτυξη των θεμάτων, παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Τα θέματα έκρυβαν φέτος ορισμένες εκπλήξεις».

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων είναι οι ακόλουθες:

■ Από τους 85.908 που συμμετείχαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις, οι 32.732 επέλεξαν το 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές), όπου αναμένεται πτωτική πορεία.
■ Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) αναμένεται «σφαγή».
■ Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) αναμένεται ασθενής πτώση.
■ Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Εκπαίδευσης) αναμένονται αυξομειώσεις.
■ Στο  5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται μεγάλη πτώση.
Συμπλήρωση μηχανογραφικού

Μεγάλη σημασία για την πορεία των βάσεων έχει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, που πρέπει να γίνει έως και τις 14 Ιουλίου.

Από το υπουργείο τονίζεται ότι ο υποψήφιος θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και έναν κωδικό -τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας- για τον οποίο θα πρέπει να μεταβεί στο σχολείο προκειμένου να τον δημιουργήσει. «Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την εισαγωγή στις πανεπιστημιακές σχολές αποτελεί για τους υποψηφίους την πιο σημαντική και σε πολλές περιπτώσεις την πιο αγχωτική κατάσταση που έχουν περάσει μέχρι τότε. Η διαδικασία της συμπλήρωσης αποτελείται από δύο μέρη: α) το τεχνικό και β) το ουσιαστικό, τη σειρά προτίμησης δηλαδή που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι τα τμήματα επιλογής», επισημαίνεται στο βιβλίο «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2017» των Σπύρου Μιχαλούλη και Νίκου Παυλάκου.

Εκεί τονίζεται: «Το 1ο βήμα της διαδικασίας είναι η επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του. Σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που έχει ο κάθε υποψήφιος, όπως την πόλη όπου βρίσκεται το τμήμα, τον βαθμό ενδιαφέροντός του για το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα κ.τ.λ., επιλέγει τα τμήματα που θέλει να δηλώσει και τα συγκεντρώνει σε ένα ξεχωριστό φύλλο (ή στην επόμενη σελίδα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, όπου εμφανίζονται μόνο τα τμήματα στα οποία έχει σημειώσει αριθμό προτίμησης ο υποψήφιος). Στη φάση αυτή ο υποψήφιος δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά προτίμησής του για το κάθε τμήμα. Πρέπει απλά να επιλέξει ποια τμήματα θα δηλώσει τελικά στο μηχανογραφικό του.
Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να δηλώσει ο υποψήφιος όσα περισσότερα τμήματα μπορεί (ακόμη και όλα από το 1 ή 2 Επιστημονικά Πεδία που του δίνεται η δυνατότητα από το σύστημα), έστω και αν στο επόμενο βήμα αφαιρέσει κάποια. Το 2ο βήμα της διαδικασίας είναι η ταξινόμηση των τμημάτων βάσει της σειράς προτίμησης του υποψηφίου. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Στο σημείο αυτό η σειρά προτίμησης του υποψηφίου πρέπει να καθορίζεται αυστηρά από το τμήμα και την πόλη που βρίσκεται αυτό και όχι από τη βάση του τμήματος. Στην ουσία, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σίγουρος ότι το τμήμα που έχει δηλώσει στην επάνω σειρά του αρέσει περισσότερο (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια που είναι σημαντικά γι’ αυτόν) από το τμήμα που έχει δηλώσει από κάτω».

Εξι παρατηρήσεις για «το δέντρο και το δάσος» των βάσεων εισαγωγής

Για ακόμη μία φορά, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να κρατά «κρυμμένα» ορισμένα δεδομένα τα οποία μένουν συνήθως στο περιθώριο των δημόσιων συζητήσεων, αν και απασχολούν, από την επομένη κιόλας της εισόδου στα Πανεπιστήμια, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.
 Η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα επιφέρει το χαμόγελο σε αρκετές οικογένειες που τα ονόματα των παιδιών τους θα βρεθούν στον κατάλογο των επιτυχόντων. Και αυτό γιατί υπάρχουν δύο έντονοι προβληματισμοί που γκριζάρουν το τοπίο της επιτυχίας.
Το πρώτο πρόβλημα θα το έχουν περίπου 15-18.000 επιτυχόντες που θα επιτύχουν την εισαγωγή τους εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και γνωρίζουν ότι με την εξαφάνιση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας θα χρειαστούν περίπου ένα μισθό τον μήνα για να επιβιώσουν στη «δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση» της χώρας μας.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την πορεία των σπουδών του νέου φοιτητή σε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο η κυρίαρχη εκπαιδευτική και οικονομική πολιτική το έχει κάνει να μοιάζει με μεθυσμένο καράβι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Χέρι χέρι με την υποχρηματοδότηση, που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, βαδίζουν η έλλειψη διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού και τα γνωστικά αντικείμενα που σπρώχνονται να φτιασιδώνονται σύμφωνα με τις ορέξεις της αγοράς.
 Στο πλαίσιο αυτό είναι φανερό ότι το ακριβοπληρωμένο στον βωμό της παραπαιδείας «εισιτήριο» εισαγωγής στα ΑΕΙ και η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού δεν τελειώνει με την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και αν οι τρεις στους τέσσερις υποψήφιους έχουν ξοδέψει στην πορεία για τη διεκδίκηση μιας θέσης από 5.000 έως και 20.000 ευρώ, τα έξοδα συνεχίζονται καθώς είμαστε τελευταίοι στις δημόσιες δαπάνες για φοιτητική μέριμνα-ενίσχυση των φοιτητών
 Την ίδια ώρα το «φαινόμενο» της εγκατάλειψης των σπουδών αποκτά δραματικές διαστάσεις, εάν εξετάσει κανείς στον χρονικό ορίζοντα των τελευταίων χρόνων τη σχέση του αριθμού εισακτέων με τον αριθμό αποφοιτησάντων. Για παράδειγμα από τους περίπου 90.000 εισακτέους την περίοδο 2008/09–2009/10 στα ΤΕΙ, αποφοίτησαν μετά τέσσερα χρόνια (από το 2011/12-2012/13) λιγότεροι από 33.000.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι σε κάθε τρεις εισακτέους στα ΤΕΙ αποφοιτά μόνο ο ένας!
 Από όσους Ελληνες πτυχιούχους μετανάστευσαν στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια, οι τρεις στους τέσσερις έφυγαν την τελευταία εξαετία. Το μέγεθος της απώλειας, του πλήγματος για την Ελλάδα, καταδεικνύεται και από ακόμη ένα στοιχείο: οι περισσότεροι μεταναστεύουν με πρόθεση να εγκατασταθούν μόνιμα στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί δουλειά.
Ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχοι από τις πιο «βαριές» σχολές του ελληνικού Πανεπιστημίου (μηχανικοί, γιατροί κ.λπ.).
Σε πρόσφατη έρευνα σε 780 φοιτητές των ελληνικών Πανεπιστημίων αποδεικνύεται ότι ένας στους τρεις φοιτητές σκέφτεται να μεταναστεύσει όταν πάρει το πτυχίο του για εξεύρεση εργασίας σε άλλη χώρα.
 Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, όλη η κουβέντα για επιτυχόντες και μη, εξαφανίζει εντέχνως από το εκπαιδευτικό τοπίο όλους εκείνους που δεν είχαν και δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι ούτε καν υποψήφιοι για μια ανώτατη σχολή. Αναφερόμαστε στα χιλιάδες παιδιά που κάθε χρόνο, πριν καν ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, πετιούνται στην έρημο της αμορφωσιάς, της φτώχειας και συνήθως και του κοινωνικού αποκλεισμού.
 Τελευταίο και ξεχασμένο. Είτε πέφτουν είτε ανεβαίνουν οι βάσεις, είτε καταγράφονται χαμηλές είτε καταγράφονται υψηλές επιδόσεις, το πραγματικό πρόβλημα αναδύεται πλέον καθαρά: οι μαθητές μας, σ’ ένα σημαντικό ποσοστό, αδυνατούν να κατανοήσουν το νόημα των κειμένων που διαβάζουν και βεβαίως αδυνατούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους.
http://www.efsyn.gr/arthro/sta-ypsi-oi-iatrikes-sta-vathi-oi-paidagogikes


Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατ θα ανακοινωθούν την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή.
Οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τις Βάσεις 2016 μπαίνοντας στην διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν:
• Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους.
• Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι υποψήφιοι να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.
Τι λένε οι εκτιμήσεις:
Στο 1ο πεδίο, οι κάτω του μετρίου επιδόσεις στα Αρχαία σε συνδυασμό με τις περιορισμένες σχολές αλλά και θέσεις εισακτέων θα διατηρήσει τα επίπεδα των βάσεων σταθερά, με πιθανές εκπλήξεις σε σχολές της περιφέρειας.
Στο 2ο πεδίο, οι πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, αναμένεται να σημειώσουν άνοδο έως και 500 μόρια. Τα ΤΕΙ του πεδίου αυτού θα παρουσιάσουν πτώση.
Στο 3ο πεδίο, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι υψηλοί βαθμοί και οι θετική ανταπόκριση των υποψηφίων στα μαθήματα του πεδίου αυτού διατηρούν τις βάσεις στα ύψη. Η Ιατρική Αθηνών και Θεσ/κης θα βρεθούν πάνω από τις 19.000 μόρια η πρώτη και οριακά η δεύτερη. Επίσης άνοδο 500 μορίων θα έχουν η Φαρμακευτική, Βιολογία και Κτηνιατρική. Και στα ΤΕΙ οι βάσεις θα είναι υψηλές.
Στο 4ο πεδίο, αναμένονται εκπλήξεις στις παιδαγωγικές σχολές. Αναμένεται να εισαχθούν υποψήφιοι με χαμηλότατους βαθμούς ακόμα και κάτω του 10.
Στο 5ο πεδίο, οι προβλέψεις μιλούν για πτώση ακόμα και σε πρωτοκλασάτες σχολές. Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται πτώση 300-700 μορίων, ενώ σε αυτά της περιφέρειας οι βάσεις εισαγωγής θα κυμανθούν μεταξύ 12.000 και 13.000 μορίων. Ίδιο σκηνικό και για τα ΤΕΙ αυτού του πεδίου που η πτώση μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια!
http://www.newsit.gr/ellada/Vaseis-2016-Pote-vgainoyn-ta-apotelesmata/643846

“Φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις συνιστούν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω της ασυμβατότητας του παλαιού συστήματος εισαγωγής με το νέο”, όπως είπε στην “Α” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης
Τις βάσεις στα 100 -και πλέον- δημοφιλέστερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ παρουσιάζει η “Α”. Στους πίνακες που ακολουθούν, διάφορα τμήματα με μεγάλη ζήτηση συνοδεύονται από τις βάσεις στα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει αυτό που επιθυμούν να σπουδάσουν σε περισσότερες πόλεις.
Πάντως, “φέτος οι εκτιμήσεις για τις βάσεις συνιστούν μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω της ασυμβατότητας του παλαιού συστήματος εισαγωγής με το νέο”, όπως είπε στην “Α” ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Φέτος ήταν, εξάλλου, η πρώτη χρονιά που οι υποψήφιοι εξετάστηκαν σε 4+1 μαθήματα (με το ένα επιπλέον να αποτελεί προαιρετική επιλογή, αν ήθελαν να ανοίξουν επιπλέον επιστημονικό πεδίο), ενώ δεν μέτρησε και ο προφορικός βαθμός των υποψηφίων. Ακόμη ήταν διαφορετική η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία.
Το νέο σύστημα φάνηκε να ευνόησε τους υποψηφίους που επέλεξαν ιατρικές σχολές και παραϊατρικά επαγγέλματα, αφού στο τρίτο πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής σημειώθηκαν οι καλύτερες των επιδόσεων. Χαρακτηριστικά, η Ιατρική Αθήνας «εκτοξεύεται» στα 19.150 μόρια, ενώ της Θεσσαλονίκης στα 19.100. Στις 19.00 ανεβαίνει και η Ιατρική της Πάτρας, ενώ άνοδο της τάξεως των 500 μορίων παρουσιάζουν οι φαρμακευτικές.
Στο πρώτο πεδίο, η Νομική του ΕΚΠΑ υποχωρεί στα 18.100 και της Θεσσαλονίκης πέφτει στα 17.950. Η Αγγλική Φιλολογία της Αθήνας πέφτει στις 19.000, ενώ και οι αστυνομικές σχολές καταγράφουν μικρή πτώση.
Μικρή άνοδο καταγράφουν στις εκτιμήσεις οι πολυτεχνικές σχολές και τα τμήματα Ναυτικών - Ναυπηγικών Σπουδών, της τάξεως των 100 ως 200 μορίων, ενώ στο 5ο πεδίο των οικονομικών σχολών τα αντίστοιχα τμήματα υποχωρούν έως και 700 μόρια, το ίδιο και τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων με προσανατολισμό στον τουρισμό. Περί τα 500-600 μόρια υποχωρούν μάρκετινγκ, ναυτιλιακά και χρηματοοικονομικά.
Ο διαχωρισμός των παιδαγωγικών στο 4ο επιστημονικό πεδίο, αντίθετα, απαιτούσε εξέταση στο επιπλέον μάθημα των Μαθηματικών ή της Ιστορίας, και οι επιδόσεις που σημειώθηκαν ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση οι βάσεις υποχωρούν έως και τα 9.900 μόρια. Το Παιδαγωγικό του ΕΚΠΑ υποχωρεί στις 15.000 μόρια.
Οι τελικές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια θα ανακοινωθούν το νωρίτερο στις 22 Αυγούστου. Πλέον δικαίωμα τροποποίησης των μηχανογραφικών δελτίων δεν έχει κανείς υποψήφιος, ενώ όσοι δεν δήλωσαν εγκαίρως έχουν αποκλειστεί από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια.

Στράτος Στρατηγάκης στην “Α” για τις εκτιμήσεις των βάσεων

Φέτος δεν μετράει ο προφορικός βαθμός, συν το ότι 6 ή 7 μαθήματα έγιναν 4 ή 5. Αν ένας υποψήφιος έγραφε σε έξι μαθήματα 17άρια, τότε θα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν αφαιρούσαμε δύο μαθήματα. Τώρα όμως δεν γνωρίζουμε τι θα σημάνει η αφαίρεση δύο μαθημάτων, αφού κανείς μαθητής δεν γράφει 4 ίδιους βαθμούς.
Επιπλέον έχει αλλάξει η κατανομή σχολών στα επιστημονικά πεδία. Έτσι με το νέο σύστημα Παιδαγωγικά μπορούν να τα δηλώσουν μόνο όσοι εξετάστηκαν σε επιπλέον μάθημα, δηλαδή μόνο 8.044 υποψήφιοι, αντί θεωρητικά 80.000 με το παλαιό σύστημα.
Η διαφορετική κατανομή οδηγεί και σε διαφορετικές επιλογές των υποψηφίων. Μέχρι πέρυσι όσοι υποψήφιοι επέλεγαν τις ιατρικές σχολές και έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να τις «πιάσουν» μετά δήλωναν τις πολυτεχνικές σχολές, αφού είχαν εξεταστεί υποχρεωτικά και στα Μαθηματικά. Φέτος αυτό δεν ίσχυσε για τη μεγάλη τους πλειονότητα.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι φέτος ανακοινώθηκε η κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα σύμφωνα με τα μόρια, που εμπεριέχουν και τον υπολογισμό των συντελεστών των βασικών μαθημάτων, σε αντίθεση με τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης που ανακοινωνόταν μέχρι πέρυσι. Έτσι η μελέτη για τη διαμόρφωση των βάσεων στηρίζεται σε σύγκριση ανόμοιων αριθμών, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μεγάλες αποκλίσεις από τις πραγματικές βάσεις που θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

http://www.avgi.gr/article/10839/7357635/oi-baseis-sta-demophilestera-tmemata-aei-kai-tei

Το φετινό τοπίο των βάσεων έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το 2016 δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 2015. Οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στα πλαίσια αναδιαρθωμένων επιστημονικών πεδίων ενώ υπήρχαν λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα. Επιπροσθέτως φετος δεν μέτρησαν οι προφορικοί σχολικοί βαθμοί. Ως εκ τούτου οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στις βάσεις δεν μπορούν να προσδιοριστούν στα πλαίσια της πρόβλεψης με ακρίβεια.
Τελειώνει η αναμονή και το άγχος για χιλιάδες μαθητές που έδωσαν φέτος Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Όπως είχε γίνει γνωστό και το προηγούμενο διάστημα βρισκόμαστε στο τελική ευθεία όπου το Υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσεις τις βάσεις 2016.
Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινωθούν εκτός απροόπτου την εβδομάδα που μας έρχεται ανάμεσα στις 22 με 26 Αυγούστου. Επικρατέστερη ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων είναι στις 22 Αυγούστου. Πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 26 Αυγούστου, ενώ φέτος το υπουργείο κατάφερε να εκδώσει πολύ γρήγορα και τις βαθμολογίες των υποψηφίων, στις 16 Ιουνίου.
Όσο προχωράμε στην εβδομάδα θα είναι πιο ξεκάθαρο το ποια θα ειναι η τελική ημερομηνία.
1ο επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Σπουδές
Σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υποψηφίων που συνεχίζει να συντηρεί το συγκεκριμένο πεδίο θα μετατρέψει τις φετινές Πανελλαδικές σε κούρσα για τους μαθητές.
Παρά τις χαμηλές επιδόσεις αρκετών στο μάθημα των Αρχαίων οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων στο εν λόγω πεδίο Επομένως αναμένεται όλες οι σχολές από τις πιο υψηλόβαθμες Ψυχολογία π.χ έως και τις χαμηλόβαθμες να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν λίγο τα μόρια εισαγωγής Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στα περιφερειακά ιδρύματα στα οποία η ζήτηση φθίνει κάθε χρόνο κυρίως λόγω της οικονομικής κρίση. Ήδη πέρσι έχασαν αρκετά μόρια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω κάθοδο.
2ο επιστημονικό πεδίο
Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Οι πολυτεχνικές σχολές θα κερδίσουν φέτος λίγο από το χαμένο έδαφος προηγούμενων ετών με τα μόρια εισαγωγής να αυξάνονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 300 στα κεντρικά ιδρύματα.
Οι περισσότερες αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 1 7.000 μόρια ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 1 8.600 μόρια Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά καθώς αποτελούν μάθημα βαρύτητας Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο επιστημονικό πεδίο συγκεντρώνει πολλαπλάσιο αριθμό σχολών σε σχέση με άλλα.
Οι περίπου 20.000 υποψήφιοι που συγκεντρώνονται σε αυτό θα πιέσουν τα μεσαία τμήματα αλλά κυρίως τα χαμηλόβαθμα προς τα κάτω.
3ο Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Υγείας
Πρόκειται για το μοναδικό πεδίο που οι υποψήφιοι κατάφεραν να ανταποκριθούν σε μεγάλο ποσοστό στο νέο σύστημα Το μάθημα της Βιολογίας με συντελεστή βαρύτητας δικαίωσε τους αριστούχους και απ ό,τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο βάθρο των 1 9.000 μορίων Ανοδική ακόμα και με 300 μόρια πάνω αναμένεται η πορεία και των υπόλοιπων σχολών όπως η Βιολογία η Κτηνιατρική η Φαρμακευτική ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής
4ο επιστημονικό πεδίο
Παιδαγωγικές Σχολές
Χτύπημα κάτω από τη βάση θα δεχτούν οι παιδαγωγικές σχολές με τις πιο τολμηρές εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω του 1 0 Ακόμα και οι σχολές με μεσαίες βαθμολογίες θα χάσουν εκατοντάδες μόρια Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εκτιμητές πριν καν ξεκινήσουν οι εξετάσεις σημείωναν ότι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών από τις άλλες ανθρωπιστικές σπουδές θα φέρει κατακόρυφη πτώση και πως όσοι υποψήφιοι δηλώσουν το 4ο πεδίο θα είναι τυχεροί καθώς θα μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς Οι υποψήφιοι που πήραν το ρίσκο ενός 5ου μαθήματος ήταν λίγοι όμως οι επιδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλές
Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων ωστόσο θα είναι απλά το κερασάκι σε ένα πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων σ.σ μόνο στα παιδαγωγικά γεγονός που θα αφήσει τα αμφιθέατρα αυτών των σχολών άδεια
5ο επιστημονικό πεδίο
Θύμα των ίδιων περιστάσεων και οι οικονομικές σχολές οι οποίες αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια.
Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια. Στην περιφέρεια οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 1 2.000 μόρια με βασικό αλλά και άγνωστο ακόμα παράγοντα το απαγορευτικό πολλών οικογενειών να διατηρήσουν ένα παιδί σε περιοχή μακριά από τον τόπο καταγωγής του.
https://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/panellinies/imerominia-anakoinosis-gia-tis-vaseis-2016-mathete-me-ena-klik

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων 2016 για την εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ άρχισε, καθώς όπως όλα δείχνουν οι φετινές βάσεις θα ανακοινωθούν σε χρόνο… ρεκόρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση για τις βάσεις 2016 προσδιορίζεται την εβδομάδα 22 με 26 Αυγούστου, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 26 Αυγούστου, ενώ φέτος το υπουργείο κατάφερε να εκδώσει πολύ γρήγορα και τις βαθμολογίες των υποψηφίων, στις 16 Ιουνίου.
AdTech Ad
Ο νέος χάρτης που θα διαμορφωθεί στις βάσεις 2016 θα καθορίσει τα νέα δεδομένα για τις υψηλόβαθμες σχολές, εκτοξεύοντας κάποιες στα ιστορικά υψηλά τους και καταβαραθρώνοντας πάλαι ποτέ κραταιές, στα… αζήτητα.

Οι εκτιμητές σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» επισημαίνουν ότι φέτος κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς το νέο σύστημα Πανελλαδικών στρέφει τους φοιτητές προς διαφορετικές κατευθύνσεις από τα μέχρι τώρα ισχύοντα. Τρανό παράδειγμα η κατακόρυφη πτώση που εκτιμάται πλέον με σιγουριά στα παιδαγωγικά, που παρά τα σκαμπανεβάσματα των τελευταίων χρόνων αποτελούσαν σταθερή επιλογή των μαθητών.

«Τρελή» πορεία αναμένεται να διαγράψουν, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι Βάσεις 2016 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως άλλωστε προκύπτει από τα τελικά στατιστικά στοιχεία των πανελλαδικών που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Το μεγάλο "Βατερλό" στις Βάσεις 2016 σημειώνεται στα περισσότερα τμήματα, όπως Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές καθώς και σε τμήματα Πληροφορικής, ενώ εξαίρεση αποτελούν οι σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου.
Αιτία της βουτιάς των βάσεων είναι η απογοητευτική εικόνα των μορίων καθώς σε όλα τα πεδία δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστοι οι αριστούχοι. Αντίθετα, εκείνοι που έχουν από 0 έως 7.000 μόρια είναι η πλειοψηφία! Σε... απόλυτους αριθμούς, 19.863 είναι οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 7.000 μόρια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις Βάσεις 2016 των πανελλαδικών, μόλις 377 υποψήφιοι έχουν βαθμολογίες πάνω από 18.500 μόρια, ενώ οι αριστούχοι που "έπιασαν" περισσότερα από 19.500 μόρια είναι μόλις 55! Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος μαθητής μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο με 9.000 μόρια (κυρίως σε Παιδαγωγικά τμήματα), ενώ στις κεντρικές Ιατρικές σχολές απαιτούνται σχεδόν 19.000 μόρια!
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι 758 είναι συνολικά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από 19.000 μόρια, με την πλειονότητα αυτών (462) να είναι στο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Πρακτικά, αυτό μπορεί να «μεταφραστεί» σε άνοδο στις Βάσεις 2016 στις ιατρικές σχολές, κάτι που θα «συμπαρασύρει» και τις σχολές Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, μικρές μεταβολές θα σημειωθούν στις βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Επίσης, μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με πέρυσι φαίνεται ότι θα έχουν οι βάσεις των σχολών των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

Αναλυτικότερα οι τελευταίες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Σπουδές
Σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υποψηφίων που συνεχίζει να συντηρεί το συγκεκριμένο πεδίο θα μετατρέψει τις φετινές Πανελλαδικές σε κούρσα για τους μαθητές.
Παρά τις χαμηλές επιδόσεις αρκετών στο μάθημα των Αρχαίων οι περιορισμένες επιλογές συνεπάγονται και περιορισμένες θέσεις εισακτέων στο εν λόγω πεδίο.

2ο επιστημονικό πεδίο
Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Οι πολυτεχνικές σχολές θα κερδίσουν φέτος λίγο από το χαμένο έδαφος προηγούμενων ετών με τα μόρια εισαγωγής να αυξάνονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 300 στα κεντρικά ιδρύματα.
Οι περισσότερες αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 1 7.000 μόρια ενώ για σχολές όπως οι Ηλεκτρολόγοι του ΕΜΠ η βάση θα ξεπεράσει τα 1 8.600 μόρια.
Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά καθώς αποτελούν μάθημα βαρύτητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο επιστημονικό πεδίο συγκεντρώνει πολλαπλάσιο αριθμό σχολών σε σχέση με άλλα.
Οι περίπου 20.000 υποψήφιοι που συγκεντρώνονται σε αυτό θα πιέσουν τα μεσαία τμήματα αλλά κυρίως τα χαμηλόβαθμα προς τα κάτω
Επομένως αναμένεται όλες οι σχολές από τις πιο υψηλόβαθμες Ψυχολογία π.χ έως και τις χαμηλόβαθμες να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν λίγο τα μόρια εισαγωγής. Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει στα περιφερειακά ιδρύματα στα οποία η ζήτηση φθίνει κάθε χρόνο κυρίως λόγω της οικονομικής κρίση.
Ήδη πέρσι έχασαν αρκετά μόρια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω κάθοδο.

3ο Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Υγείας
Πρόκειται για το μοναδικό πεδίο που οι υποψήφιοι κατάφεραν να ανταποκριθούν σε μεγάλο ποσοστό στο νέο σύστημα.
Το μάθημα της Βιολογίας με συντελεστή βαρύτητας δικαίωσε τους αριστούχους και απ ό,τι φαίνεται θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο βάθρο των 1 9.000 μορίων.
Ανοδική ακόμα και με 300 μόρια πάνω αναμένεται η πορεία και των υπόλοιπων σχολών όπως η Βιολογία η Κτηνιατρική η Φαρμακευτική ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο στα μόρια εισαγωγής.

4ο επιστημονικό πεδίο
Παιδαγωγικές Σχολές
Χτύπημα κάτω από τη βάση θα δεχτούν οι παιδαγωγικές σχολές με τις πιο τολμηρές εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω του 10.
Ακόμα και οι σχολές με μεσαίες βαθμολογίες θα χάσουν εκατοντάδες μόρια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εκτιμητές πριν καν ξεκινήσουν οι εξετάσεις σημείωναν ότι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών από τις άλλες ανθρωπιστικές σπουδές θα φέρει κατακόρυφη πτώση και πως όσοι υποψήφιοι δηλώσουν το 4ο πεδίο θα είναι τυχεροί καθώς θα μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς.
Οι υποψήφιοι που πήραν το ρίσκο ενός 5ου μαθήματος ήταν λίγοι όμως οι επιδόσεις τους ήταν πολύ χαμηλές.
Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων ωστόσο θα είναι απλά το κερασάκι σε ένα πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων σ.σ μόνο στα παιδαγωγικά γεγονός που θα αφήσει τα αμφιθέατρα αυτών των σχολών άδεια.

5ο επιστημονικό πεδίο
Οικονομίας και Πληροφορικής
Θύμα των ίδιων περιστάσεων και οι οικονομικές σχολές οι οποίες αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια.
Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα.
Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.
Στην περιφέρεια οι βάσεις αναμένεται να κυμανθούν στα 12.000 μόρια με βασικό αλλά και άγνωστο ακόμα παράγοντα το απαγορευτικό πολλών οικογενειών να διατηρήσουν ένα παιδί σε περιοχή μακριά από τον τόπο καταγωγής του.


Καραγιάννης Ιωάννης Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ν. Δωδεκανήσου και Κυκλάδων
Με βάση  τα επίσημα στατιστικά βαθμολογικά στοιχεία των ετών 2015 και 2016 και τις  παρατηρήσεις που έχουμε κάνει στα προηγούμενα σχετικά άρθρα μας έχουμε τα επόμενα μερικώς αναθεωρημένα  συμπεράσματα μετά από την ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων στα μόρια των υποψηφίων (είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Παιδείας δίνει πίνακες με τον αριθμό των υποψηφίων ανά βαθμολογική κατηγορία μορίων,  ωστόσο δεν υπάρχει περσινό προηγούμενο για να γίνει η σύγκριση και επομένως δυσκολεύεται ο "γρίφος").
Οι βάσεις γενικά είναι καλό να μην συγκρίνονται με αυτές του 2015. Η ανάλυσή μας έδειξε ότι η "απευθείας σύγκριση" είναι αναξιόπιστη με σχετικά μικρό διάστημα εμπιστοσύνης. Επομένως εμείς θα δώσουμε ενδεικτικά τις βάσεις σε ορισμένες σχολές με "διάστημα πρόβλεψης" (+-40) και με διάστημα εμπιστοσύνης 90%.
Οι βάσεις των άλλων σχολών του ίδιου Ε.Π είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν την ίδια "τάση" ως προς τη διαφορά με την αντίστοιχη περσινή βάση ή σε αρκετές περιπτώσεις να παρατηρηθούν αυξομειώσεις και σε άλλες ακόμα (κυρίως χαμηλόβαθμες) να υπάρξει διαφορά εκατοντάδων μορίων.
1ο Επιστημονικό Πεδίο:
Οι σχολές «υψηλής» βαθμολογικής κατηγορίας αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με πιθανότητα μικρής «ανοδικής τάσης» της τάξης των 100-150 μορίων σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα την σχολή και την πόλη που εδρεύει η σχολή. Στις αστικές περιοχές ίσως παρατηρηθεί πιο ισχυρή «ανοδική τάση» σε σχέση με τις σχολές της περιφέρειας. Η Νομική Αθήνας αναμένεται μην πέσει κάτω από 18.000 μόρια και ενδεχομένως και στη Θεσσαλονίκη να κινηθεί στο ύψος αυτό, ενώ τα τμήματα Ψυχολογίας δύσκολα θα "πέσουν" κάτω από 17.000 μόρια.

Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, λίγοι είναι οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στα ειδικά μαθήματα, με την βαθμολογία να κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, κυρίως μεταξύ του 12 και 18.
Αξιοσημείωτη είναι η επίδοση των υποψηφίων στο μάθημα των Γερμανικών, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που εξετάστηκαν στο μάθημα βαθμολογήθηκαν από 15 έως 20, κάτι που προϊδεάζει για μεγάλη άνοδο στις βάσεις των σχολών της Γερμανικής Φιλολογίας.
Στο μάθημα των Αγγλικών, όπου διαγωνίστηκαν 12.256 υποψήφιοι, «άριστα» έγραψαν μόνο 228 άτομα (ποσοστό 1,86%). Πάντως στο μάθημα αυτό υπήρξαν 1.066 γραπτά τα οποία έπρεπε να αναβαθμολογηθούν.
Καλύτερες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα Ισπανικά, όπου διαγωνίστηκαν μόλις 113 υποψήφιοι, από τους οποίους αρίστευσε το 33,63%, ενώ ποσοστό μόλις 2,65% έγραψε «κάτω από τη βάση».
Καλύτερες επίσης είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στο Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο, μάθημα που εξετάζεται για τις Αρχιτεκτονικές Σχολές.
Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα εισαγωγής, έγραψαν «κάτω από τη βάση» σε ποσοστό 36,28% στο ειδικό μάθημα της Αρμονίας και σε ποσοστό 24,84% στην Αγγλική Γλώσσα. Στο ειδικό μάθημα Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων αρίστευσε το 18,07% των υποψηφίων http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2300441/ti-dichnoun-ta-idika-mathimata-gia-tis-vasis-tou-2016


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα μέσα «γεμίζουν» αναλύσεις και προβλέψεις για το πού περίπου θα κυμανθούν οι βάσεις. Αναμενόμενη, ευπώλητη και, εν μέρει, λογική ανάγκη για την οποία η κατάχρηση αλλά και η απαξίωση είναι λανθασμένες:
•    η κατάχρηση και η υπερβολική «σιγουριά» γιατί ευθυγραμμίζονται με μία υποκειμενική αλαζονεία αλλά και με στοχεύσεις αναγνωσιμότητας – ακροαματικότητας, ενώ «εκμεταλλεύονται την αγωνία των παιδιών και των οικογενειών τους
•    η απαξίωση γιατί αγνοεί την υπαρκτή αγωνία
Μερικές σκέψεις για τις βάσεις
Όπως έχει ήδη διαπιστωθεί οι φετινές πανελλαδικές έχουν νέα στοιχεία που δυσκολεύουν πολύ τη σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές:
•    λιγότερα μαθήματα (αν και αυτό από μόνο του δεν θα αποτελούσε εμπόδιο σύγκρισης)
•    απουσία του προφορικού βαθμού
•    έχουν αλλάξει οι προσανατολισμοί και τα επιστημονικά πεδία
Μία στοιχειώδης σύγκριση μπορεί να γίνει. Το ΥΠΠΕΘ –πολύ ορθά- πριν ακόμη από την ανακοίνωση των βαθμών έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια (ακριβές πλήθος για κάθε μονάδα πάνω από 10 αλλά και σε κάθε διαφορετικό προσανατολισμό).
Και σήμερα έδωσε με μεγάλη ακρίβεια τα στατιστικά της κλίμακας των μορίων, από τα οποία προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία:
•    με πολύ μεγάλη ακρίβεια ο απόλυτος  αριθμός και το ποσοστό των Μ.Ο των μαθητών που διαγωνίστηκαν
•    εμφανίζονται οι μέσοι όροι σε κάθε προσανατολισμό αλλά και σε κάθε πεδίο, δεδομένου ότι από έναν προσανατολισμό μπορεί να επιδιώξει κανείς την εισαγωγή του ανάμεσα σε τρία πεδία
•    η σύγκριση με το παρελθόν είναι σχετικά εφικτή διότι με τα στατιστικά των Μ.Ο έχουμε συγκρίσιμα νούμερα και «μεγέθη» με τα στατιστικά του Γ.Β.Π. (γενικός βαθμός πρόσβασης) των προηγούμενων χρόνων. Εδώ μάλιστα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι οι βαθμοί αυτοί είναι «απόλυτοι» (για παράδειγμα στη θεωρητική κατεύθυνση του 2015 οι αριστούχοι με ΓΒΠ 19-20 ήταν 162 άτομα- φέτος οι αριστούχοι του προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών με Μ.Ο. 19-20 είναι 74 άτομα. Για τους 162 αριστούχους του 2015 όπως και για τους 74 αριστούχους του 2016 ο βαθμός αυτός  συνεισφέρει κατά 80% στα συνολικά τους μόρια/ το υπόλοιπο 20% προκύπτει από την επίδοσή τους στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας).
Τα στατιστικά λοιπόν των Μ.Ο. σε συνδυασμό με τις επιδόσεις στα μαθήματα βαρύτητας μάς επιτρέπουν μία πιο «ασφαλή» πρόβλεψη για τις πιθανές βάσεις. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι είναι πρόβλεψη σε ορισμένα πεδία πιο εύκολη και σε άλλα πολύ δύσκολη. Δεν πρέπει, επομένως, να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτή που της αντιστοιχεί.
Α. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών σπουδών)
Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο κατευθύνεται η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων του προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών. Λίγοι κατευθύνονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες της εκπαίδευσης) και ακόμη λιγότεροι στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής). Από αυτούς κάποιοι επέλεξαν να εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, επομένως θα έχουν διαφορετικά μόρια σε 2 διαφορετικά Ε.Π. Από τους περίπου 28.373 υποψηφίους οι 24.900 ενδιαφέρονται για το 1ο Ε.Π. όπως, άλλωστε, είναι φυσικό.
Η σύγκριση των Μ.Ο. και των επιμέρους επιδόσεων στα μαθήματα βαρύτητας μεταξύ 2015 και 2016 αποκαλύπτει τα εξής:

Ο παραπάνω πίνακας αποκαλύπτει ότι:
α) οι Νομικές Σχολές θα βρεθούν κάτω από 18 καθώς οι αριστούχοι είναι 994 άτομα και οι θέσεις 1220.  Πιθανότατα το κατώφλι για τη Νομική Αθήνας θα είναι κοντά στο 18200 ή και παρακάτω, ενώ για τη Νομική Θράκης το 17500. Τα παιδιά, βέβαια, θα πρέπει να προσέξουν γιατί αν και λιγότεροι οι αριστούχοι στο Μ.Ο. έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στα αρχαία ελληνικά που ως πρώτο μάθημα βαρύτητας  συμμετέχει στη διαμόρφωση των τελικών μορίων.
β) αντίστοιχα κοντά στα 17.500 μόρια θα κινηθούν και οι Σχολές Ψυχολογίας της Αθήνας, ενώ παρακάτω οι Σχολές Ψυχολογίας στη Θεσσαλονίκη και ακόμη πιο κάτω στο Ρέθυμνο.
Β. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
i. 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής)
Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι κατευθύνονται στις περιζήτητες σχολές υγείας. Ελάχιστοι κατευθύνονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (επιστήμες της εκπαίδευσης). Από αυτούς κάποιοι επέλεξαν να εξεταστούν και σε 5ο μάθημα, επομένως θα έχουν διαφορετικά μόρια σε 2 διαφορετικά Ε.Π.
Οι 13.182 υποψήφιοι αγωνιούν για τις Επιστήμες Υγείας.
Η σύγκριση των Μ.Ο. και των επιμέρους επιδόσεων στα μαθήματα βαρύτητας μεταξύ 2015 και 2016 αποκαλύπτει τα εξής:

Ο παραπάνω πίνακας αποκαλύπτει ότι:
α) οι αριστούχοι το 2016 είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους αριστούχους του 2015 (ΠΡΟΣΟΧΗ μην κάνουν το λάθος οι μαθητές να αφαιρούν «μόρια προφορικής επίδοσης», οι αριθμοί εδώ είναι «απόλυτοι» και απολύτως συγκρίσιμοι: ενδιαφέρει δηλαδή το πλήθος με Μ.Ο. από 19-20 και από 18-19 ανεξάρτητα από το πώς προκύπτει ).
Σε απόλυτο αριθμό από 18,5 έως 20  έχουν 1422 μαθητές ενώ  οι θέσεις για τις επτά Ιατρικές Σχολές είναι 1055. Το συμπέρασμα είναι ότι οι Ιατρικές συνολικά θα είναι πάνω από 18.500 μόρια. Η Ιατρική Αθήνας θα κυμανθεί πάνω από 19.000 μόρια. Η βάση για την Ιατρική Θράκης θα είναι πάνω από 18.600 μόρια, δεδομένου μάλιστα ότι τα παιδιά φέτος έχουν γράψει καλύτερα από πέρυσι.
β) είναι προφανές ότι οι πολύ καλές επιδόσεις σε αυτό το επιστημονικό πεδίο θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις όλες τις σχολές αυτού του πεδίου.
ii. 2ο επιστημονικό πεδίο ( θετικές και τεχνολογικές επιστήμες)
Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα και οι συγκρίσεις με το παρελθόν δύσκολες:
•    το 2ο Ε.Π. «στεγάζει» μεγάλο πλήθος σχολών
•    η σύγκριση πρέπει να γίνει κυρίως με την τεχνολογική κατεύθυνση των προηγούμενων χρόνων
•    οι υποψήφιοι ήταν 20.265
•    οι προτιμήσεις των παιδιών μεταβάλλονται ευκολότερα, καθώς επηρεάζονται από τις οικονομικές και εργασιακές συνθήκες και έχουν εύρος επιλογών

α) α) οι αριστούχοι το 2016 είναι περισσότεροι από τους αριστούχους του 2015 (ΠΡΟΣΟΧΗ μην κάνουν το λάθος οι μαθητές να αφαιρούν «μόρια προφορικής επίδοσης», οι αριθμοί εδώ είναι «απόλυτοι» και απολύτως συγκρίσιμοι: ενδιαφέρει δηλαδή το πλήθος με Μ.Ο. από 19-20 και από 18-19 ανεξάρτητα από το πώς προκύπτει ).
β) οι επιδόσεις στα μαθήματα βαρύτητας είναι πολύ καλύτερες
γ) βέβαια οι συγκρίσεις εδώ είναι αυθαίρετες, γιατί περιορίζονται στην τεχνολογική κατεύθυνση και αφήνουν εκτός αριστούχους της θετικής κατεύθυνσης του 2015.
δ) είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη για σχολές κάτω από 17.500 μόρια
Γ. ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
5ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής)
Και σε αυτό το επιστημονικό πεδίο τα πράγματα είναι πολύ σύνθετα και οι συγκρίσεις με το παρελθόν δύσκολες:
•    ο οικονομικός προσανατολισμός είναι μετά από 16 χρόνια για πρώτη φορά «αυθύπαρκτος»
•    η σύγκριση πρέπει να γίνει μόνο με την τεχνολογική κατεύθυνση των προηγούμενων χρόνων, η οποία όμως συμπεριελάμβανε και υποψηφίους θετικών και τεχνολογικών επιστημών
•    οι υποψήφιοι ήταν 21.043

α) οι αριστούχοι το 2016 είναι ελάχιστοι, κυρίως λόγω της αποτυχίας στα μαθηματικά προσανατολισμού. (78% έγραψαν κάτω από τη βάση)
β) τόσο εξαιτίας των ελάχιστων αριστούχων όσο και της αποτυχίας στα μαθηματικά είναι βέβαιη η πτώση των βάσεων
γ) η πτώση σε μερικές σχολές θα είναι ιδιαίτερα έντονη
4ο επιστημονικό πεδίο (επιστήμες της εκπαίδευσης)
Είναι το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση οι μαθητές και από τις 3 Ομάδες Προσανατολισμού.
Η πολυπλοκότητα των συνδυασμών και των μέτριων επιδόσεων κάνει δύσκολη την εκτίμηση.
Το βέβαιο είναι ότι οι σχολές αυτού του πεδίου θα κινηθούν πολύ χαμηλά.
Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω πίνακας:

Μερικές διαπιστώσεις – προτάσεις για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών:
•    καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι απολύτως ασφαλής, ακόμη και σε πιο «κανονικές» συνθήκες από τις φετινές
-    οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους σαν να έχουν βαθμολογηθεί με 20 και, βέβαια, σύμφωνα με τις επιθυμίες, τα όνειρά τους, τις κλίσεις, τα «ταλέντα» τους
•    από την άλλη θα πρέπει να παραμένουν «ταπεινοί» και να επιλέγουν και σχολές με χαμηλότερα μόρια εφόσον αντιστοιχούν στις επιθυμίες τους – είναι πολύ κρίμα να μείνουν εκτός γιατί επαναπαύτηκαν στην υψηλή τους βαθμολογία κι ένα αίσθημα σιγουριάς τροφοδοτημένο ενίοτε και από άστοχες προβλέψεις
Γι’ αυτό οι υποψήφιοι (όσοι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους) οφείλουν να το συμπληρώσουν αγνοώντας τις προβλέψεις. Και μετά να απολαύσουν τις διακοπές τους αποφασίζοντας να περιμένουν ψύχραιμα και ήρεμα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Για τα εκπαιδευτήρια «ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΝΙΑ»
Κώστας Κοτίδης, ΠΕ09, καθηγητής Οικονομικών
Ελένη Λαγού, ΠΕ 04.02, καθηγήτρια χημείας
Ρούλα Μουντάνου, ΠΕ 02, φιλόλογος
Χρήστος Παπακωνσταντινόπουλος, ΠΕ04.01, καθηγητής φυσικής

http://www.esos.gr/arthra/44979/ektimiseis-vaseon-meta-tin-anakoinosi-ton-statistikon-genikoy-vathmoy-prosvasis

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων ολοκληρώθηκε ακόμα ένας γύρος στον μαραθώνιο των πανελλαδικών εξετάσεων.
Εν τω μεταξύ, αύριο, Τετάρτη, θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων των Επαγγελματικών Λυκείων και στις 14.00 θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου (το αργότερο μέχρι 4 Ιουλίου) θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων στα οποία διαγωνίζονται χιλιάδες υποψήφιοι μέχρι τη Δευτέρα 27 Ιουνίου.
Οι διαδικασίες για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν το β’ 15νθήμερο του Αυγούστου.

Περισσότεροι αριστούχοι

Οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων με το νέο σύστημα εξετάσεων δεν έχουν ορατά διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά από αυτές των υποψηφίων με το προηγούμενο σύστημα εξετάσεων, τόσο φέτος όσο και τα προηγούμενα χρόνια.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι φέτος θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων σε σχέση με πέρσι (αναμένεται να κινηθούν περίπου στις 5.000), ενώ το ποσοστό των υποψηφίων κάτω από τη βάση συνολικά αναμένεται να είναι λίγο μικρότερο από το περσινό.
Αν και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τα δεδομένα της διαμόρφωσης των περσινών βάσεων εισαγωγής, οι φετινές βάσεις των σχολών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ στην πλειονότητά τους αναμένεται να σημειώσουν πτώση η οποία θα έχει άνιση ένταση στα διάφορα επιστημονικά πεδία.

Η εκτίμηση των βάσεων

⚫  Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι, ενώ αναμένεται μικρή άνοδος στις Νομικές Σχολές.
⚫  Στο 2ο επιστημονικό πεδίο (θετικές, τεχνολογικές) αναμένεται πτώση στην πλειονότητα των τμημάτων, την οποία δεν θα αποφύγουν ούτε τα υψηλόβαθμα και περιζήτητα.
⚫  Στο 3ο πεδίο (Επιστήμες Υγείας) αναμένεται μικρή αλλά ορατή άνοδος στις βάσεις.
⚫  Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων στις Παιδαγωγικές Σχολές, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις σχολές της Περιφέρειας.
Η πτώση εδώ δεν συνδέεται τόσο με τις επιδόσεις των υποψηφίων του πεδίου όσο κυρίως με τη θετική (για τους υποψηφίους) αντιστοιχία θέσεων εισακτέων και υποψηφίων.
⚫  Και στο 5ο επιστημονικό πεδίο των Σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται πτώση των βάσεων.

Το μηχανογραφικό

Η συμπλήρωση και κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου από τους χιλιάδες υποψηφίους όλων των κατηγοριών είναι το καμπανάκι που χτυπά προειδοποιώντας για την «τελευταία στροφή» στον σκληρό αγώνα δρόμου «για μια θέση στον ήλιο» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο της επιλογής τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ και συμπλήρωσης των μηχανογραφικών συνοψίζουμε επτά βασικές συμβουλές-προτροπές για τους υποψηφίους και τους γονείς τους:
Ανεξάρτητα από τον βαθμό πρόσβασης που έχουν οι υποψήφιοι, είναι συνετό να «σταυρώσουν» όλα τα τμήματα που ανήκουν στα επιστημονικά πεδία που έχουν επιλέξει. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αρκετοί υποψήφιοι στο παρελθόν δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας κακών εκτιμήσεων τόσο για τον βαθμό πρόσβασής τους όσο και για τις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων.
Να έχουν υπόψη τους οι υποψήφιοι ότι κανένα τμήμα δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την πλήρη και άμεση απορρόφηση των πτυχιούχων του. Στους επίσημους και ανεπίσημους καταλόγους ανεργίας και ετεροαπασχόλησης συμμετέχουν με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά όλες ανεξαιρέτως οι ειδικότητες στις οποίες παραπέμπουν οι σπουδές όλων των τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Συμβουλεύουμε τους υποψηφίους να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Εξάλλου, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν γίνεται με κριτήριο τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή, αλλά τις επιθυμίες του μαθητή.
Είναι καλύτερο ο υποψήφιος να σπουδάζει στο τμήμα για το οποίο ενδιαφέρεται, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι 3 στους 4 φοιτητές που διακόπτουν τις σπουδές τους δηλώνουν ότι οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους βρέθηκαν σε αντιπαράθεση με το αντικείμενο σπουδών και τα μαθήματα των τμημάτων στα οποία πέτυχαν την εισαγωγή τους.
Επειδή η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί πλέον την οροφή των σπουδών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κι ένας παραπάνω όροφος μεταπτυχιακών σπουδών και εξειδίκευσης, ας επιλέγουν οι υποψήφιοι τμήματα με γερή και πλατιά γνωστική βάση, έτσι ώστε αργότερα με το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους να μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές.
ΑΕΙ εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας ή ΤΕΙ κοντά στην περιοχή του υποψηφίου; Να ένα δίλημμα χιλιάδων υποψηφίων, που με τα μόριά τους πετυχαίνουν, π.χ., στο Τμήμα Πληροφορικής Ιωαννίνων (ΑΕΙ) και στο Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας. Εδώ οι υποψήφιοι πρέπει να συνυπολογίσουν τον παράγοντα «κόστος σπουδών», καθώς και το γεγονός ότι, π.χ., από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πειραιά όσο και από το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας οι υποψήφιοι μπορούν είτε να περάσουν με κατατακτήριες μετά το τέλος των σπουδών τους σε αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα (π.χ. ο πτυχιούχος του ΤΕΙ Μηχανολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ) είτε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές.
Οποιος υποψήφιος δικαιούται μετεγγραφή οφείλει να το σταθμίσει αυτό στη σειρά των επιλογών του.
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-vaseis-eisagogis-kai-i-mahi-toy-mihanografikoy

Να το διαβάσετε όλοι!!!!
Σε περίπτωση ισοβαθμίας σου με τον τελευταίο εισαγόμενο σε τμήμα που δήλωσες προτίμηση, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης και αν υπάρχει ισοβαθμία και στο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης, προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του οικείου επιστημονικού πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές. Στην περίπτωση ισοβαθμίας σε Στρατιωτικές ή Αστυνομικές Σχολές ως τρίτο στη σειρά κριτήριο επιλογής λαμβάνεται υπόψη η σειρά προτίμησης, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή με προγενέστερη προτίμηση.

Πως βγαίνουν οι βάσεις των σχολών ?

Πολύ συχνά οι μαθητές και οι γονείς τους περιγράφουν ένα «αόρατο χέρι» που ανεβοκατεβάζει τις βάσεις των σχολών. Πάρα πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι είναι οι ίδιοι οι μαθητές ( με την επίδοσή τους αλλά και τις επιλογές του μηχανογραφικού τους δελτίου ) αυτοί που καθορίζουν την πορεία των βάσεων.
Ακόμα πιο δύσκολα πιστεύουν ότι η πορεία των βάσεων αφορά περισσότερο έναν εξωτερικό παρατηρητή τάσεων ( επιδόσεων και επιλογών ) παρά τους μαθητές.
Κατ’ αρχήν τι ονομάζουμε βάση μιας σχολής ;

«Η βάση μιας σχολής είναι το σύνολο των μοριών του τελευταίου εισακτέου μαθητή στην σχολή αυτή.»

 • Υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει τι συμβαίνει σε περιπτώσεις μαθητών με τις ίδιες βαθμολογίες αλλά για χάρη της απλοποίησης της περιγραφής θα μείνουμε στον παραπάνω ορισμό που καλύπτει σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία των περιπτώσεων. 
Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που καθορίζουν τις βάσεις των σχολών ;

Οι παράγοντες είναι :
Α)       οι επιλογές των μαθητών στο μηχανογραφικό τους δελτίο
Β)       το πλήθος των μαθητών που δέχεται κάθε σχολή
         
 • Η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο καταλήγουμε σε αυτό που αποκαλούμε «βάση εισαγωγής» θα γίνει μέσα από ένα απλό παράδειγμα, για την απλοποίηση του οποίου δεν θα προβληθούν περιπτώσεις ισοβαθμίας  μαθητών , ειδικά μαθήματα κτλ .

Ας υποθέσουμε ότι οι μαθητές που δίνουν εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα είναι 10 και έχουν να επιλέξουν μεταξύ 3 σχολών ( σχολή Α , σχολή Β , σχολή Γ ).

Το Υπουργείο έχει ανακοινώσει :
ότι η σχολή Α θα δεχθεί 2 μαθητές
η σχολή Β θα δεχθεί 3 μαθητές
η σχολή Γ θα δεχθεί 3 μαθητές

Το Υπουργείο ανακοινώνει την διεξαγωγή ενός διαγωνισμού ( των πανελληνίων εξετάσεων ) με σκοπό την πλήρωση των θέσεων των σχολών. Ακόμα και εάν οι μαθητές ήταν 8 ενώ οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 10, θα έπρεπε πάλι να γίνει ένας διαγωνισμός. Το σύνολο των μορίων που απόκτησαν οι μαθητές στην πανελλήνιες εξετάσεις είναι ο βαθμός πρόσβασης ( ο βαθμός με τον οποίο θα διεκδικήσουν την πρόσβαση τους στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ )
Ας υποθέσουμε ότι στα ΓΕΛ διαγωνίστηκαν συνολικά 10 μαθητές σε ένα Επιστημονικό Πεδίο (ΕΠ) οι οποίοι έχουν τα παρακάτω αθροίσματα μορίων ( βαθμός πρόσβασης στο συγκεκριμένο ΕΠ )


Οι επιδόσεις των 10 υποθετικών μαθητών είναι οι παρακάτω :
Οι μαθητές "μπαίνουν σε σειρά" σύμφωνα με την βαθμολογία τους
και καλούνται να δηλώσουν τις σχολές που επιθυμούν με σειρά προτίμησης (μηχανογραφικό σχολών) Για λόγους απλοποίησης της διαδικασίας παρουσιάζονται μέχρι 3 επιλογές τους . 
Το σύστημα/πρόγραμμα απόδοσης σχολών αρχίζει να διαβάζει τις επιλογές τους ξεκινώντας από τον μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία "ικανοποιώντας" τις επιθυμίες τους εφόσον αυτό είναι δυνατόν .
Ποιος το καθορίζει αυτό ? Μα το πλήθος των πρωτοετών φοιτητών που έχει δηλωθεί για κάθε σχολή ( Θυμίζω ότι στο παράδειγμά μας οι σχολές έχουν δηλώσει Α=2 , Β=3, Γ=3 )
Φτάνοντας στον 2ο μαθητή η σχολή Α συμπληρώνει το πληθος μαθητών που μπορεί να δεχθεί και "κλειδώνει".
 Ποιός είναι ο τελευταίος που μπήκε στην σχολή ; Ο Ζαφείρης με 19195 μόρια , άρα η "βάση" της σχολής Α είναι τα 19195 μόρια του. Η σχολή Α δεν είναι πλέον διαθέσιμη για τους υπόλοιπους που ακολουθούν ενώ το σύστημα συνεχίζει στον επόμενο μαθητή με σκοπό να του ικανοποιήσει την καλύτερη ( πλέον διαθέσιμη ) επιλογή του .

Στον 7ο μαθητή ( Δέσποινα ) συμπληρώνεται το πλήθος των μαθητών που μπορεί να δεχθεί η σχολή Γ ( βάση σχολής 16320 ) και δεν είναι πλέον διαθέσιμη για τους μαθητές που ακολουθούν.


 Προσέξτε όμως τι συμβαίνει τώρα !!!
Ο 8ος μαθητής ( Ελένη ) παρόλο που έχει περισσότερα μόρια από τον 9ο ( Βασίλη ) μένει εκτός σχολών γιατί οι επιλογές του ήταν περιορισμένες και είχε την ατυχία να έχει τις ίδιες επιλογές σχολών με μαθητές που ήταν καλύτεροι από αυτόν ( και "πρόλαβαν" να του τις πάρουν ). Έτσι το "σύστημα απόδοσης σχολών" προσπερνά των 8ο μαθητή ( μιας που δεν έχει σχολή να του αποδόσει ) και πηγαίνει  στον επόμενο.

ο οποίος παίρνει την τελευταία διαθέσιμη θέση της καλύτερης διαθέσιμης επιλογής σχολής που έχει κάνει. ( βάση σχολής Β : 15521 )

Οι μαθητές ήταν 10 ενώ οι διαθέσιμες θέσεις ήταν 8 ( 2+3+3 ), έτσι ξέραμε από την αρχή ότι 2 μαθητές θα μείνουν εκτός σχολών . Προσέξτε όμως !!! Ένας έμεινε εκτός γιατί είχε χαμηλή βαθμολογία ( Ηρακλής ) και το σύστημα δεν έφτασε καν σε αυτόν να τον ρωτήσει ενώ ένας μαθητής ( Ελένη ) έμεινε εκτός γιατί έκανε "λάθος" στο μηχανογραφικό και επέτρεψε στο σύστημα να την προσπεράσει χωρίς να της αποδώσει μια σχολή. 

Τι θα συνέβαινε εάν όλοι οι μαθητές είχαν 1000 μόρια λιγότερα ( ή 1000 μόρια περισσότερα ) επειδή τα θέματα στις πανελλήνιες ήταν πιο δύσκολα ( ή πιο εύκολα )

Μα βέβαια δεν θα υπήρχε καμία διαφορά .Το σύστημα θα κατέληγε στην ίδια αρχική κατάταξη και ακολουθώντας την ίδια πορεία θα έκανε την ίδια απόδοση σχολών.
Να λοιπόν γιατί ακούτε την έκφραση ότι η δυσκολία ή η ευκολία των θεμάτων δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !!! Μπορεί να δώσουν στρεβλή κατάταξη ( συμπιέζοντας της επιδόσεις των μαθητών σε λίγα μόρια ή σε πολλά ... αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία )

 • Αξίζει να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση όμως εδώ και να δούμε εάν η κατάταξη παραμένει ίδια με τα 1000 λιγότερα ( δύσκολα θέματα ) ή 1000 περισσότερα ( εύκολα θέματα μόρια  . Ενώ η κατάταξη δεν διαφοροποιείται με 1000 μόρια λιγότερα , εάν τα θέματα είναι εύκολα υπάρχει διαφοροποίηση . Ποιός αδικείται ; Μα αυτός που δεν μπορεί να προσθέσει 1000 μόρια στο "σκορ" του. Δηλαδή η Αλεξάνδρα , ο Ζαφείρης και ο Θοδωρής δεν μπορούν να αποκτήσουν 20251 , 20195 και 20002 αντίστοιχα και εξισώνονται όλοι στα 20000 μόρια . Χρησιμοποιώντας λοιπόν "χημικούς όρους" , τα εύκολα θέματα εχουν ισοσταθμιστικό αποτέλεσμα ( Leveling effect ) μιας που οι διαφορές στις επιδόσεις των μαθητών εξαφανίζονται ή ισοσταθμίζονται. Αυτό σημαίνει ότι τα εύκολα θέματα ( ή καλύτερα τα θέματα χωρίς διαβάθμιση ) μειώνουν (  ή μηδενίζουν ) τις διαφορές στις βαθμολογίες μεταξύ των μαθητών και πιθανότατα ( εγώ θα έλεγα σίγουρα ) η τελική κατάταξη των μαθητών να μην αντικατοπτρίζει την πραγματική τους διαφορά στο διάβασμα και στην γενικότερη προσπάθεια που κατέβαλαν (ή στην εξυπνάδα τους, βρε αδελφέ). Το πόσο σημαντικό είναι αυτό θα φανεί στα αποτελέσματα του Αυγούστου.

Να λοιπόν γιατί οι μαθητές πρέπει να διαγωνίζονται στα ίδια μαθήματα και να γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν κοινές σχολές στα ΕΠ. Γιατί πάρα πολύ απλά οι μαθητές αποκτούν το δικαίωμα εισαγωγής στις ίδιες σχολές ενώ έχουν διαγωνιστεί υπό διαφορετικούς όρους. Γιατί έχουν αποκτήσει με διαφορετικά κριτήρια ( θέματα ) το βαθμό πρόσβασης που θα τους βάλει στην ίδια κατάταξη επιλογής σχολών.

Έπρεπε να περάσουν τα 15 χρόνια του συστήματος Αρσένη για να το κατανοήσει αυτό η ελληνική οικογένεια και να απαιτήσει να αλλάξει. Ωστόσο όσο υπάρχουν κοινές σχολές στα ΕΠ το θέμα δεν έχει λυθεί πλήρως .

Τι θα συνέβαινε όμως εάν είχαμε διαφορετικά μηχανογραφικά . Ας κάνουμε μια πολύ πολύ μικρή αλλαγή στο μηχανογραφικό ενός μόνο μαθητή . Ας πούμε ότι η Αλεξάνδρα ( ο μαθητής με την μεγαλύτερη βαθμολογία ) δήλωνε ως 1η επιλογή την σχολή Γ και ως 2η την σχολή Α.


 Ας ξανατρέξει το σύστημα/πρόγραμμα απόδοσης σχολών :


Η σχολή που κλειδώνει 1η είναι πάλι η Α αλλά αυτήν την φορά αυτό συμβαίνει στον 4ο μαθητή ( Κατερίνα ) και ως βάση της χαρακτηρίζονται τα 18850 μόριά του . Η απόδοση σχολών συνεχίζει δίνοντας στους μαθητές τις καλύτερες διαθέσιμες επιλογές τους. Η επόμενη σχολή που κλειδώνει ( και δεν είναι πλέον διαθέσιμη ) είναι η σχολή Γ και ως βάση της χαρακτηρίζεται ο βαθμός του τελευταίου εισακτέου σε αυτήν ( Γιώργος / βάση σχολής Γ : 17844 )  

Η απόδοση σχολών συνεχίζει - προσπερνά την Δέσποινα και την Ελένη που οι σχολές που επιθυμούσαν είναι πλέον γεμάτες - και δίνει στον Βασίλη και στον Ηρακλή ( δύο μαθητές με χαμηλότερες βαθμολογίες ) την σχολή Β που είχε κενές θέσεις . ( βάση Β : 13052 μόρια )


Προσέξτε πως η αλλαγή σε 1 μόνο σχολή έδωσε απέδωσε διαφορετικές σχολές στους μαθητές και πως άλλαξαν οι βάσεις των σχολών . ( η μεγάλη αυτή αλλαγή έγινε γιατί ο μαθητής που άλλαξε μηχανογραφικό ήταν 1ος στην προτεραιότητα  ... με λίγα λόγια πειράξαμε το 1ο "τουβλάκι" στο ντόμινο ... αν αλλάζαμε το μηχανογραφικό του 4ου μαθητή η αλλαγή αυτή θα επηρέαζε ΜΟΝΟ τους μαθητές που θα είχαν μικρότερη βαθμολογία από αυτόν )

Νά λοιπόν τι είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις !!! Είναι ένας διαγωνισμός στο οποίο ο κάθε μαθητής προσπαθεί να συγκεντρώσει το καλύτερο "σκορ" ώστε να μπορέσει να διαλέξει την σχολή που επιθυμεί χωρίς να το απασχολούν οι επιλογές των άλλων ή το πλήθος των θέσεων που προκηρύσσει κάθε σχολή .

Ας δούμε πως επηρεάζεται η απόδοση σχολών στους μαθητές εάν οι θέσεις στις σχολές ήταν διαφορετικές . Ας δούμε τι θα συνέβαινε εάν η σχολή Α δέχονταν 3 μαθητές , η σχολή Β δέχονταν 2 μαθητές και η σχολή Γ δέχονταν 3 μαθητές.

Κρατώντας τις ίδιες επιδόσεις μαθητών και το ίδιο μηχανογραφικό ( όπως στο 1ο παράδειγμα ) το πρόγραμμα απόδοσης σχολών αρχίζει ξανά να σαρώνει ξεκινώντας πάλι από τον μαθητή με την μεγαλύτερη βαθμολογία .
Βάση σχολής Α : 17002


Βάση σχολής Β : 16895


Βάση σχολής Γ : 14625

Συμπέρασμα ( αντί επιλόγου )

Είναι φανερό ότι ο κάθε μαθητής δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε το πλήθος των μαθητών που έχουν καλύτερη βαθμολογία από αυτόν αλλά ( κυρίως ) ούτε ποιές είναι οι επιλογές σχολών που έχουν κάνει αυτοί οι μαθητές , Για αυτόν τον λόγο πρέπει να κάνει μηχανογραφικό σαν να έχει το απόλυτο πλεονέκτημα δηλαδή 20000 μόρια. Δηλώνουμε όλες τις σχολές που μας ενδιαφέρουν σε όλες τις πόλεις που η οικογένεια μας μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά τις σπουδές μας . Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η πιθανότητα δυσάρεστων εκπλήξεων τον Αύγουστο.
http://chem4exams.blogspot.gr/2016/06/blog-post_17.html?m=1


Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - ερευνητή
Γιατί πρέπει να περιμένουμε τόσο για την ανακοίνωση των βάσεων; Αυτή είναι η απορία των περισσότερων υποψηφίων και των γονιών τους. Η αγωνία της αναμονής των αποτελεσμάτων είναι μεγάλη, αφού ο υποψήφιος δεν γνωρίζει πού θα ζει και τι θα σπουδάζει μετά από λίγο καιρό.
Στην αγωνία του υποψηφίου έρχεται να προστεθεί η αγωνία των γονιών: Αν περάσει σε άλλη πόλη θα αυξηθούν τα έξοδα κατακόρυφα, αλλά για το παιδί μου αξίζει τον κόπο, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου. Αν περάσει σε άλλη πόλη θα πρέπει να τρέχω να βρω σπίτι. Να κρατήσω άδεια για το Σεπτέμβρη κι ας μην κάνω φέτος διακοπές, (ούτε πέρυσι έκανα αφού το παιδί είχε την προετοιμασία για τις εξετάσεις); Θα χρειαστεί να τρέξουμε με το παιδί να βρούμε σπίτι, μετά να το οργανώσουμε, να κάνουμε τη μετακόμιση και την εγκατάσταση.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν από 29 Αυγούστου και μετά, αφού οι βάσεις εκεί γύρω ανακοινώνονται κάθε χρόνο δεκαετίες τώρα. Αμέσως μετά βλέπουν στις πόλεις της περιφέρειας τριάδες ανθρώπων (μπαμπάς, μαμά και νέος φοιτητής) να κοιτούν σαν χαμένοι, αφού δεν ξέρουν την πόλη, ψάχνοντας σπίτι για το βλαστάρι τους. Τους ξέρουν και περιμένουν οι μεσίτες το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Πόσο πιο εύκολα θα ήταν τα πράγματα για όλους αν τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν στο τέλος Ιουλίου. Θα μπορούσαν οι γονείς στη διάρκεια της καλοκαιρινής τους άδειας να βρουν σπίτι, να το ετοιμάσουν και να εγκαταστήσουν τα βλαστάρια τους έχοντας όλο το χρόνο δικό τους στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης γι’ αυτούς.
Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό; Και γιατί δεν γίνεται τόσα χρόνια; Η λύση είναι πολύ απλή, αλλά απαιτείται ο συντονισμός τεσσάρων υπουργείων (ναι 4), πράγμα αδύνατο στην Ελλάδα των τελευταίων 30 ετών. Με την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι περασμένες οι προτιμήσεις των υποψηφίων αυτόματα στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας, που θα κάνουν την επιλογή. Έχουν ήδη περαστεί οι βαθμολογίες των υποψηφίων, απευθείας από τα βαθμολογικά κέντρα, συνεπώς υπάρχουν τα στοιχεία που χρειάζονται για να γίνει η επιλογή. Όχι όλα όμως. Λείπουν οι βαθμολογίες από τα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ και τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, την Πυροσβεστική και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Τα αποτελέσματα αυτά τα στέλνουν στο Υπουργείο Παιδείας οι υπηρεσίες των αρμόδιων Υπουργείων. Πρόκειται για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τις στρατιωτικές σχολές, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τις Αστυνομικές Σχολές και την Πυροσβεστική και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Τα αποτελέσματα των ΤΕΦΑΑ τα στέλνουν στο Υπουργείο Παιδείας οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλα αυτά γίνονται περίπου μέχρι τις 10 Αυγούστου. Μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα για την έκδοση των αποτελεσμάτων. Εκεί, γύρω στο Δεκαπενταύγουστο, βγάζει μια ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας για να μπουν και να δουν οι υποψήφιοι αν πέρασαν τις προκαταρκτικές εξετάσεις γι’ αυτές τις σχολές.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά μπορεί να ξεκινήσει η επιλογή των υποψηφίων, ώστε να συμπληρωθούν οι θέσεις στις σχολές και να ανακοινωθούν οι βάσεις.
Χάνεται, δηλαδή, ένας μήνας αναμονής των υποψηφίων μέχρι να ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές εξετάσεις και να περαστούν τα αποτελέσματά τους στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας. Αν μπορούσαν να συνεννοηθούν τα τέσσερα Υπουργεία μεταξύ τους θα μπορούσαν οι προκαταρκτικές εξετάσεις να γίνονται στην περίοδο του Πάσχα, ώστε τα αποτελέσματά τους να έχουν περαστεί στους υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας έγκαιρα και μόλις τελείωνε η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων στις 20 Ιουλίου, για παράδειγμα, να ξεκινούσε η επιλογή και στα τέλη Ιουλίου να είχαμε τα αποτελέσματα. Τι χρειάζεται; Οργάνωση και συντονισμός. Κάποιος από το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει να εξηγήσει στα υπόλοιπα Υπουργεία και να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για να κάνουν αυτό που πρέπει στο χρόνο που πρέπει. Αυτό αποδεικνύεται, τόσα χρόνια, αδύνατο για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας είναι να αλλάζει κάθε τόσο το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση και όχι η καλή λειτουργία του υπάρχοντος, κάθε φορά, συστήματος εισαγωγής. Και έτσι οι Υπουργοί Παιδείας έρχονται και παρέρχονται, το σύστημα εισαγωγής αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η ταλαιπωρία και η αγωνία των υποψηφίων  και των οικογενειών τους…

http://www.naftemporiki.gr/story/1262137

Χαράλαμπος Κ. Φιλιππίδης
Μαθηματικός

139 σχόλια:

 1. Ποσο προβλεπετε να κατεβει η νοσηλευτικη αθηνας ? Περσι ειχε 13100!και το τμημα επισκεπτριων υγειας επισης ! Περσι ειχε 11898

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι εκτιμησεις φαινονται στο αρθρο παραπανω

   Διαγραφή
 2. αμα προσθεσουμε τα μορια του 2ου και του 3ου πεδιου , μπορω να περασω σε σχολη του 5ου επιστημονικου πεδιου ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. οχι βεβαια. δειτε παρακατω
   http://www.edu4u.gr/moria.aspx?pw=1&f=%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%22%20frameborder=%220%22%20width=%22100%%22%20scrolling=%22auto%22%20height=%221000%22%3E%3C/iframe%3E

   Διαγραφή
  2. Τρολαρεις ετσι ?

   Διαγραφή
 3. Που θα κυμανθει το οικονομικο πατρας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συγχαρητήρια αναλυτικοτατο άρθρο.
  Έχω γράψει γύρω στα 17.200 μόρια και θέλω ιστορικό αρχαιολογικό Αθήνας που πέρυσι είχε 17.122 πόσες ελπίδες έχω να περάσω?
  Παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας απαντήσει!
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. με 18250 εχω ελπιδες για ιατρικη δπθ; ποια ειναι η γνωμη σας; ευχαριστω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπερα! Εγραψα 14,767 μορια απο τεχνολογικη κατευθυνση και πρωτη επιλογη θα δηλωσω το τμημα μηχανικων μεταλλειολογων και μεταλλουργων στο Ε.Μ.Π. ! Βεβαια συγκριτκα με τις περσινες βασεις ειμαι 231 μορια κάτω! Θεωρειτε πιθανο να πεσει φετος τοσο ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. γεια σας εχω βγαλει 18.150 μορια απο θεωρητικη καιθελω νομικη θεσσαλονικης..πιστευετε οτι μπορω να μπω..απαντηστε μου σας παρακαλω.. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σχεδον καθε χρονο δημοσιευονται εκτιμησεις για ολες τις σχολες.Προκειται να γινει αυτο φετος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. πολυ κατατοπιστικο το αρθρο σας! εχω συγκεντρωσει 17907 μορια και στοχευω νομικη κομοτηνης. αν καταλαβα καλα εχω βασιμες ελπιδες, σωστα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. με 1432 μορια απο επαλ περναω ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ -ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. σας παρακαλώ επειδή καίγομαι μηχανικών επικοινωνιακων και πληροφοριακων συστηματων σαμος τι βαση αναμενεται;;ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. ΈΛΕΟΣ!!!!!!!! Απαντήστε σας παρακαλούμε λήγει η προθεσμία!!!!
  Αν δεν θέλετε ερωτήσεις να μην το αναρτούσατε σε blog!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εχετε απολυτο δικιο απλα δεν εχω κατι παραπάνω να σας πω απο οσα γραφονται παραπάνω.

   Διαγραφή
  2. Επισης σας ενημερώνω ότι εχει δοθεί παράταση στα μηχανογραφικά.

   Διαγραφή
 14. Με αφορμή το σχόλιο ενός φίλου να διευκρινήσω τα εξής: Δέχομαι καθημερινά πάνω από 30 τηλέφωνα και άλλα τόσα email, σχόλια για εκτιμήσεις βάσεων ή γενικότερο σχολιασμό. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία όλων και προσπαθώ να βοηθήσω όπου και όσο μπορώ με τις λιγοστές μου δυνάμεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Για τα ειδικά μαθήματα γιατί δεν γίνονται αναλύσεις για το πως έγραψαν οι υποψήφιοι και που θα διακυμανθούν οι βάσεις!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε την εκτίμησή σας για τα τμήματα αγγλικής φιλολογίας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Σας παρακαλώ κάντε και μια εκτίμηση για τα παιδιά του επαλ!
  Στα στατιστικά είδα ότι στο τμήμα της πληροφορικής εξετάστηκαν 400 παιδιά περισσότερο από το 2014 , πολύ φοβάμαι ότι θα ανεβούν οι βάσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Πιστεύετε πως είναι πολύ απίθανο η ιατρική Αλεξανδρούπολης να πέσει στα 18.007;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Κε ΦΙΛΛΙΠΙΔΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΦΕΤΟΣ (2015) ΤΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΕΙ Η ΑΓΩΝΙΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. καλησπερα,γνωριζετε τιποτα για το ΤΞΓΜΔ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Γειά σας Κε Φιλλιπίδη,θέλω να ρωτήσω για το μουσικών σπουδών Αθήνας,θα ανέβει ή θα κυμανθεί στα περσυνά επίπεδα!Ευχαριστώ και περιμένω την απαντήσή σας με αγωνία!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. καλησπερα σας πολυ καλη δουλεια.. στο ποσο υπολογιζεται να παει η βαση στο γεωπονικο πανεπιστημιο φυτηκης παραγωγης στον βολο; το 2014 ειχε 13590 μορια ποσα θα παει τωρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. ΚΑΛΥΣΠΕΡΑ ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ 8897 ΜΟΡΙΑ ΕΙΜΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΝΑΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΕΧΩ ΒΓΑΛΕΙ 8897 ΜΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. συγγνωμη, αλλα εχω βγαλει 16.325... Περναω ημμυ ξανθη η βολο??? αν ναι εσεις τι μου προτενετε?? Ειναι ιδιο το πτυχιο με εμπ απθ?? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΟΥ ΣΧΟΛΙΟ (ΓΙΑ ΗΜΜΥ ΜΕ ΤΑ 16.325) ΑΝ ΜΟΡΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ nikosgov@outlook.com. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΟΛΙΤ ΜΗΧ ΠΑΤΡΑΣ Η ΜΗΧΑΝ ΜΗΧ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΕΠ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΠ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Καλησπέρα υπάρχει περίπτωση να κυμανθεί κάποια σχολή του 1ου επιστημονικού πεδίου ανοδικά λόγω μεταγραφών κτλ. ;

  (αλλά είδα ότι οι μεταγραφές θα είναι όπως το 2013)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Χρήστος

  Καλησπέρα θα ήθελα να μάθω σε τι επίπεδα προβλέπετε να κυμανθούν οι μουσικές σχολές, με ενδιαφέρει η σχολή στην Κερκυρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Μηχανικών Πληροφοριακών
  & Επικοινωνιακών Συστημάτων ΤΙ ΒΑΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΧΟΝΔΡΙΚΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. μία πρόβλεψη για τις νοσηλευτικές τει 6%
  σας ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Καλησπέρα σας,
  θα ήθελα να ρωτήσω για τη νομική κομοτηνής.Πού πιστεύετε ότι θα κυμανθεί?Παρατηρώ ότι στις εκτιμήσεις υπάρχει απόκλιση περίπου 300 μόρια που μπορεί να είναι σωτήρια.Και κάτι ακόμη:εδωσα πανελληνιες αλλα δεν εχω προφορικους βαθμους γιατι περασαν 2 ετη.Γιατι τα μορια μου για το 1 πεδιο μειωνονται σε σχεση με το βαθμο προσβασης?η κανω κατι λαθος?Σας ευχαριστω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Πιστεύετε ότι με δεκαοχτώ χιλιάδες εξακόσια δέκα εννέα μόρια φέτος με το δέκα τοις εκατό μπορώ να πιάσω κάποια ιατρική ή οδοντιατρική Αθήνας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. έχω 1121 μόρια από επαλ α ομάδας περνάω στο τει μηχανικών πληροφορικής καστοριάς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. ΚΥΡΙΕ ΦΙΛΛΙΠΙΔΗ ΜΙΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΜΕΓΑΛΗΗΗΗ
  ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΜΑΣ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ 300 ΜΟΡΙΑ ΠΤΩΣΗ...

  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΑΝΩΔΟΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΛΟΓΟ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ;;;;; ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΗΣ Η ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΗΣ;;;;;;;;;;;;;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ(Α) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμάς στην απέξω μας έχουν πάντα ρε, ούτε ένα blog δεν υπάρχει που να αναφέρεται στον τομέα μας (υγείας και πρόνοιας) !!!

   Διαγραφή
  2. Στα ΕΠΑΛ ειναι δυσκολη οποιαδηποτε προβλεψη καθως αφορα σχετικα μικρο αριθμο υποψηφιων.

   Διαγραφή
 36. Καλησπερα σας κ. Φιλιππίδη,εγω εχω συγκεντρωσει 18,052 μορια.Μπορειτε να μου πειτε αν εχω ελπιδες να εισαχθω στην νομικη κομοτηνης?Και αν ναι,θα ειναι ευκολη μια μετεγγραφη για την Αθηνα λογω πολυτεκνιας?

  Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Σας παρακαλω εκτιμησεις για βασεις των ιατρικων σχολων απθ λαρισα και αλεξανδρουπολη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Με 9890 μορια εχω ελπιδα για κοινωνιολογια Μυτιληνης?( και επειδη ειμαι αστυνομικος νομιζω οτι δικαιουμαι μεταγραφη στη πολη που υπηρετω )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Για το ΤΕΙ Μηχανικων Πληροφορικης στη Λαρισα θεωρειτε οτι θα υπαρξει σημαντικη πτωση της βασης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Καλησπερα, σχετικα με το τμημα ιταλικης φιλολογιας θεσσαλονικη και αθηνα υπαρχη περιπτωση ν ανεβει αθηνα πανω απο 1500 μορια και θεσσαλονικη πανω απο 300? ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. παρ'ολα αυτα σε ολα τα σιτε που βλεπω λενε θα υπαρξει ανοδος στισ σχολες οπου τα μορια κυμαινονται στα 11.000 με 13.000 οποτε θα ανεβουν ? ενω εσεισς λετε οτι θα κατεβουν. τελικα ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Καλησπερα!
  Εσεις πιστευετε οτι οι σχολες θα μειωθουν ενω σε αλλα σιτε που εχω δει λενε οτι θα υπαρξει ανοδος στις σχολες που κυμαινονται στα 11.000 με 13.000 μορια οποτε , τι θα συμβει ? Αν μπορειτε να απαντησετε θα ηταν το καλυτερο ευχαριστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. γεια σας με 18498 περναω ιατρικη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. Κυριε φιλιπιδη ειδατε την εκτιμηση βασεων που δημοσιευτηκαν στη καθημερινη πιστευτε οτι θα ειναι κοντα στις πραγματικες γιατι μου φανηκαν αρκετα τσιμπημενες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δηλαδη οι πραγματικες βασεις ισως ειναι πιο πανω η πιο κατω???

   Διαγραφή
 45. Ποσο πιστευετε ότι θα κυμανθουν οι αρχιτεκτονικες στις πειφερειακες κυριως σχολες;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. Προσωπικα εκτιμω πως η σεμφε θα κυμανθει απο 14.900 ως 15.300 σε καμια περιπτωση 15.600 οπως λεει η προβλεψη του κυριου στρατηγακη, γενικα σε πολλες η πτωση θα ειναι μεγαλυτερη. Ξερω εγω τι λεω , το χω ψαξει το θεμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. Σας παρακαλώ μια εκτίμηση για τα παιδιά ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α Ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. Οι βάσεις των ΕΠΑΛ που θα κυμανθούν; Δεν είναι μόνο το ΓΕΛ είμαστε και εμείς εδώ και έχουμε αγωνία.(ειδικότητα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων, Τομέα Ηλεκτρονικής).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επίσης φίλε ίδια ειδικότητα και αγωνία..

   Διαγραφή
 49. Εχω 15243 μορια και εχω δηλωσει πρωτη επιλογη μαθηματικων Αθηνας.Η πρωτη προβλεψη λεει 15700,η δευτερη 15680,η τριτη 15000,μετα βλεπω προβλεψη 14833-15479 και με μια τιμη δινει 15181 και νομιζω οτι καπου ειδα και προβλεψη 15350.Τι απο ολα αυτα να πιστεψω?Να εχω ελπιδες ή οχι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αγαπητε και εγω με 15232 εχω ακριβως την ιδια απορρια με εσενα! εγω πιστευω πως η πτωση θα ειναι εκει...γυρω στα 15000 και παλι ειναι απλως μια αποψη! καλη επιτυχια!

   Διαγραφή
 50. ΦΕΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ !!!!!!!!!!!. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ""ΑΝΟΔΙΚΗ"" ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ !!!!!!. ΑΝΕΤΡΑΠΕΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ... Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΗΠΩΣ ΑΝΕΒΕΙ 2000 ΜΟΡΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 1000? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑΘΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έξυπνο σχόλιο. Οι παλαιότερες αναφορές δεν είχαν ως δεδομένα τις επιδόσεις των υποψηφίων στο ειδικά μαθήματα. Στις τελευταίες όμως είναι πιο ξεκαθαρη η εικόνα.

   Διαγραφή
 51. Πιστεύετε ότι με δεκαοχτώ χιλιάδες εξακόσια δέκα εννέα μόρια φέτος με το δέκα τοις εκατό μπορώ να πιάσω κάποια ιατρική ή οδοντιατρική Αθήνας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 52. το παιδαγωγικο προσχολικης εκπαιδευσης υπαρχει περιπτωση να ξεπερασει τα 11.400 γιατι οπου εχω κοιταξει τοσο το υπολογιζουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 53. οι προβλεψεις ποσο της 100 εγκιρες ειναι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 54. Διάψευση προβλέψης βάσεων. Ένα χαρακτριστικό παράδειγμα

  Read more at: http://sep4u.gr/15736/diapsefsi-provlepsis-vaseon-ena-charaktristiko-paradigma/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάθε χρόνο αυτή την εποχή έρχονται στο ΚΕΣΥΠ Λαμίας γονείς και μαθητές με “προβλέψεις βάσεων” που συνήθως δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο . Έψαξα στο αρχείο μου αντίστοιχες προηγούμενων ετών και να ένα παράδειγμα: prov-2014-cevil Και στις 5 σχολές η πρόβλεψη έπεσε έξω πανηγυρικά. Αγαπητοί γονείς με βασίζεστε σε “προβλέψεις” και πάτε να ενοικιάσετε σπίτι πριν ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας οι Βάσεις. Να έχετε υπόψη ότι στο τελευταίο exit poll για το δημοψήφισμα εταιρείες που απασχολούν επιτελείο εξειδικευμένων επιστημόνων έπεσαν πανηγυρικά έξω!

   Read more at: http://sep4u.gr/15736/diapsefsi-provlepsis-vaseon-ena-charaktristiko-paradigma/
   Συμφωνώ απόλυτα γι αυτό και ο τίτλος είναι εκτίμηση και όχι πρόβλεψη. Δυστυχώς δεν έχουμε το κληρονομικό χάρισμα. Απλά αναφέρουμε αναλύσεις που σχετίζονται με το ποσοστό των αριστούχων και τις επιδόσεις των μαθητών. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν βεβαιώτητα καθώς τα δεδομένα αλλάζουν κάθε χρονια. Βλεπε μεταγγραφες, αλλαγη σχολών, επιθυμιών και τόσα άλλα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος κάποιος να νοικιάσει σπίτι ή να προβεί σε άλλες σημαντικές αποφάσεις καθώς σε λίγες εβδομάδες θα είναι όλα δεδομένα και επίσημα.

   Διαγραφή
  2. ποσο εξω δηλ μπορει ν πεσουν οι βασεις ? υπαρχει περιπτωση το παιδαγωγικο ροδου ν ξεπερασει τα 11.500

   Διαγραφή
 55. Καλησπερα σας κ. Φιλιππίδη,εγω εχω συγκεντρωσει 18,052 μορια.Μπορειτε να μου πειτε αν εχω ελπιδες να εισαχθω στην νομικη κομοτηνης?Και αν ναι,θα ειναι ευκολη μια μετεγγραφη για την Αθηνα λογω πολυτεκνιας?

  Σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με 18,052 εχεις περάσει στα σίγουρα Κομοτηνή για να μη σου πω ότι έχεις και πολλές πιθανότητες να περάσεις και Θεσσαλονίκη.

   Διαγραφή
 56. οι προβλεψεις των βασεις ποσο εξω μπορει να πεσουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 57. πιο ειναι το μεγιστο που υπολογίζετε το παιδαγωγικο προσχολικης εκπαιδευσης της ροδου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 58. Οι εκτιμήσεις δειχνουν πτωση βασεων.Το φυσικο Πατρας ομως ανοδο. Πως γινετε αυτο?Τι απ τα δυο ισχύει?
  Με 14307 περναω φυσικο Πατρας?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 59. Μήπως υπάρχει κάποια πληροφορία για το πόσο μπορεί να κυμανθουν οι βάσεις του 10 %;; Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δυστυχώς δεν υπαρχουν εκτιμήσεις για το 10%

   Διαγραφή
 60. Για τα ΕΠΑΛ υπάρχουν εκτιμήσεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 61. Ερωτησούλα λίγο .... Ξέρω οτι προφανώς δεν δημιούργήσατε εσείς αυτόν τον πίνακα αλλα κάποιος σχετικός στον χώρο απο όπου και τον μοιραστήκατε* (υποθέτω) αλλά .... Έχετε λάβει υπόψην κατα την δημιουργία του ... οτι μπαλαντάρεται τις αστυνομικές σχολές στις βάσεις τις οποιες είχανε το 2013.. ... Νομίζω μια τέτοια σύγκριση δεν πρέπει καν να γινεται .. συλλογιζόμενος οτι το 2013 ο αριθμός των εισακτέων ήταν διπλός σε σχέση με τον ανάλογο αριθμό εισακτέων φέτος ...

  Ευχαριστώ  ΥΓ Η αλήθεια να λέγεται ... μονο εναν πίνακα σας-στην ανάρτηση σας- είδα να ειναι πιο αντικειμενικος ο οποιός εχεις τις αστυνομικές σχολές να απρουσιαζουν μικρη πτώση 200-400 μορίων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 62. Η ανοδος των αρχιτεκτονικων ειναι σιγουρη; μπορουν τ ευκολα θεματα του σχεδιου να "κερδισουν" τη δυσκολια μαθηματων επισης βαρυτητας οπως μαθηματικα κ φυσικη;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 63. Καποια εκτίμηση για βασεις του 10 % ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 64. Καποια εκτιμηση για βασεις του 10%??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 65. Γεια σας ειμαι αποφοιτος της χρονιασ 2013-2014 εγραψα 16500 μορια και εκανα 10% για το δετ στην ασοε πιστευετε οτι εχω ελπιδεσ να το πιασω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 66. Γεια σας ειμαι αποφοιτοσ το2013-2014 εβγαλα 16500 στην τεχνολογικη εκανα φετος 10% για το δετ στην ασοε πιστευετε οτι εχω ελπιδες να το πιασω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 67. Έχω 14443 μόρια και θέλω τεφαα στα Τρίκαλα η Κομοτηνή... Μπορώ να πιάσω κάποια απο Αυτά με το 10 % ? Ας βοηθήσει κάποιος....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 68. Έχω 14443 μόρια και θέλω τεφαα στα Τρίκαλα η Κομοτηνή... Μπορώ να πιάσω κάποια απο Αυτά με το 10 % ? Ας βοηθήσει κάποιος....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 69. Σας παρακαλώ μπορείτε να μου απαντήσετε για τις βασεις του 6 τοις 100 στην διοίκηση επιχειρήσεων ΠΑΜΑΚ και οικονομικο ΑΠΘ.
  Αν κάποιος ξέρει ας απαντήσει αντιμετωπίζω σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα!!
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 70. Σας παρακαλώ μπορει να μου απάντηση κάποιος για τις βασεις του 6τοις 100 στις σχολές οικονομικο ΑΠΘ και διοίκηση επιχειρήσεων ΠΑΜΑΚ. Η αγωνία μου εχει φθάσει στα ύψη !!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 71. ποσο εξω μπορει ν πεσουν οι προβλεψεις .....παρακαλω ας απαντησει καποιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 72. καποια προβλεψη για τα τεφαα..λενε οτι θα πεσουν 1000+ μορια ισχυει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 73. Κύριε Φιλιππίδη επειδή στην τελευταία εκτίμηση που έγινε δε συμπεριελήφθη η νομική Θεσσαλονίκης, σε ποια επίπεδα πιστεύετε ότι θα κυμανθεί; Με 18.220 μόρια δηλαδή υπάρχουν πιθανότητες να εισαχθώ στη συγκεκριμένη σχολή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 74. ποιο εξω δεν γινόταν να πεσουν οι προβλέψεις τζαμπα ξεσικονετε τον κοσμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το παρακάτω είχα γράψει στις 29 Ιουλίου:

   Συμφωνώ απόλυτα γι αυτό και ο τίτλος είναι εκτίμηση και όχι πρόβλεψη. Δυστυχώς δεν έχουμε το κληρονομικό χάρισμα. Απλά αναφέρουμε αναλύσεις που σχετίζονται με το ποσοστό των αριστούχων και τις επιδόσεις των μαθητών. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν βεβαιώτητα καθώς τα δεδομένα αλλάζουν κάθε χρονια. Βλεπε μεταγγραφες, αλλαγη σχολών, επιθυμιών και τόσα άλλα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος κάποιος να νοικιάσει σπίτι ή να προβεί σε άλλες σημαντικές αποφάσεις καθώς σε λίγες εβδομάδες θα είναι όλα δεδομένα και επίσημα.

   Διαγραφή
 75. σε περίπτωση ισοβαθμίας & μιλάω για ηλεκτρολόγων μηχ.ΕΜΠ 18540 (πρώτη μου επιλογή) που τελικά είμαι απέξω ....μπορώ να κάνω ένσταση ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 76. Είμαι αθλήτρια και έχω μόρια από πρωταθλητισμό. Πως μπορώ να τα υπολογισ;;; Εχω 7℅

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 77. Είμαι αθλήτρια και έχω μόρια από πρωτάθλητισμο.Πως μπορώ να τα υπολογισω; Πως διαμορφώνονται οι βάσεις; Έχω 7℅

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 78. Στις ιατρικές, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τα μαθηματικά, μάλλον σε άνοδο βάσεων πάμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 79. Μία εκτίμηση για τις πυροσβεστικές και αστυνομικές ακαδημίες σας παρακαλω??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 80. Μία εκτίμηση για τις πυροσβεστικές και αστυνομικές σχολές σας παρακαλώ??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 81. μια εκτιμηση για ΑΕΝ(εμποροπλοιαρχων)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 82. Ποσο θα πανε οι σχολες αστυνομια???

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 83. Η βάση στη Γερμανική Φιλολογία θα ανέβει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 84. το φυσικο χημικο και μαθηματικο τι ζητηση θεωρείτε ότι θα εχουν ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 85. Β. Καράβολας27 Μαΐου 2016 - 2:29 π.μ.

  Με εκπλήσσει κύριε Φιλιππίδη το ότι διάφοροι παντογνώστες δημοσιογράφοι έκαναν κιόλας εκτίμηση για τις βάσεις στις Ιατρικές σχολές πριν δουν τα θέματα Βιολογίας και Χημείας που είναι τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Έχουν οι κύριοι αυτοί που μιλάνε για 19000 μόρια υπολογίσει τι πρέπει να γράψει ένας υποψήφιος της Ιατρικής για να φτάσει τα 19000 μόρια; Να τους πώ εγω. 100 Φυσική 100 Χημεία 100 Βιολογία και 75 Έκθεση. Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσουν να συγκρίνουν με τα περσινα δεδομένα και να μελετήσουν λίγο καλύτερα το φετεινό συστημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνω απόλυτα μαζι σας απλα να πω οτι για τις Σχολες Ιατρικης η κατάσταση θα είναι δυσκολη λογω του γεγονοτος οτι δεν θα υπαρχει οδος διαφυγης προς αλλα πεδια πχ Πολυτεχνειο. Επισης το γεγονος οτι εφυγαν τα Μαθηματικα που ειχαν παραδοσιακα χαμηλοτερες επιδοσεις σε σχεση με τα υπολοιπα μαθηματα πιεζει προς τα πανω τις βασεις.

   Διαγραφή
  2. Ναι αλλά το έκτο μάθημα στο οποίο είχαμε ανω του 60% αριστούχων εξισορροπούσε τα μαθηματικά. Αυτό κανένας σας δεν το αναφέρει!!!!!

   Διαγραφή
 86. Β, Καράβολας27 Μαΐου 2016 - 10:10 π.μ.

  Ναι αλλά εφυγε και η βιολόγία γενικής που εδινε 100αρια και το απολυτήριο που όλοι ειχαν πάνω από 19.Η εικόνα θα πρέπει να συγκριθεί με τις Δεσμες και όχι με τα περσινα στοιχεία. Ποιες ηταν οι βάσεις στις Ιατρικες στις δέσμες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 87. Σας παρακαλώ θα ήθελα μια εκτίμηση για τις Ιατρικές σχολες...εφόσον σήμερα τα θέματα της βιολογίας ήταν δυσκολα και για άριστα προετοιμασμενους υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει πτώση των βάσεων σε σχέση με οσα ακούγονται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τελικά οι επιδόσεις στην Βιολογία δεν είναι άσχημες άρα θα πρέπει να περιμένουμε τη Χημεία

   Διαγραφή
  2. και απο πού προκύπτει αυτό παρακαλώ;

   Διαγραφή
 88. Γνωρίζουμε τον αριθμό των μαθητών που επέλεξε 5ο μάθημα γενικής,ιστορια ή μαθηματικά για πρόσβαση στο 4ο πεδίο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 89. Πολύ ωραίο αρθρό. Προσπαθώ να βρω κάτι για ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνα που είχε περσυ 8.914 μορια. Κανείς δεν κάνει εκτιμήσεις για σχολές που θέλουν ειδικό μάθημα. Μήπως θα μπορούσατε να κάνετε μια μικρή εκτίμηση για ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας;
  Σας ευχαριστώ εκ τον προτέρων!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 90. Υπολογιζω οτι εβγαλα περιπου 18.000 μορια...θα μπορεσω να περασω βιολογικο απθ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 91. Μήν δίνεται βάση στις προβλέψεις ....πέρυσι μιλούσαν όλοι για 800 μέχρι και περισσότερα απο 1000 μόρια πτώση στις περισσότερες σχολές και τελικά υπήρξε άνοδος. Δυστυχώς είναι άσχετοι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι απαραίτητο να κάνετε μηχανογραφικό προτιμήσεων και όχι βάσεων. Δηλαδή δεν κοιτάμε την περσινή βάση αλλά κυρίως το πόσο επιθυμούμε την είσοδό στην σχολή αλλά και το αν αντέχουμε οικονομικά να σπουδάσουμε εκεί.
   Επίσης με την ίδια προσοχή επιλέγουμε την 1η αλλά και την τελευταία προτίμηση.

   Διαγραφή
 92. Και πουθενα καμια αναφορα στις βασεις για το παλιο συστημα.σε κανενα site λες και δεν υπαρχουν 4000 ατομα με τις ιδιες αγωνιες με τα υπολοιπα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι ακόμη πιο δυσκολες εκει οι εκτιμησεις λογω του μικρου σχετικα αριθμου υποψηφιων αλλα και θεσεων. Η επιδοσεις βεβαια δεν διαφερουν σημαντικα απο τους υπολοιπους.

   Διαγραφή
  2. Ευχαριστω για την απαντηση σας.θα περιμενω να δω καποια ενημερωση στο blog σας σχετικα με το παλιο συστημα μολις εχετε τα απαραιτητα στοιχεια.καλημερα

   Διαγραφή
 93. Στην αρχή της χρονιάς ακούγαμε πτώση στις Ιατρικές σχολές τουλάχιστον 600 μόρια...τώρα ακούμε θεαματική άνοδο!!!! Τι θα γίνει τελικά με τις σχολές αυτές? Υπάρχει περίπτωση έστω και για μικρή πτώση στην επαρχία η θα ανέβουν στα ύψη? Βέβαια σημαντικό είναι και το πώς έγραψαν οι μαθητές στο μάθημα της Βιολογίας Κατεύθυνσης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 94. μια εκτιμηση για ΑΕΝ(εμποροπλοιαρχων)...μπορει να ανεβουν πανω απο 11000 μορια??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 95. Κύριε Φιλιππίδη, γνωρίζεται αν ισχύουν φέτος οι ειδικές κατηγορίες? Ο ένας γονιός μου πάσχει από χρόνια νεφροπάθεια και γνωρίζω ότι πέρσι υπήρχε ειδική κατηγορία...Ξέρετε μήπως ισχύει και για φέτος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 96. Υπάρχει κάποια εκτίμηση για τις βάσεις του 10%; Για ιατρική ΔΠΘ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 97. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 98. κύριε Φιλλιπίδη μήπως γνωρίζεται τον αριθμό των υποψηφίων που δίνει με το παλιό σύστημα σε κάθε κατεύθυνση.ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 99. κύριε φιλλιπίδη μήπως γνωρίζεται τον αριθμό των υποψηφίων που δίνουν με το παλαιο σύστημα ανα κατεύθυνση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 100. υπαρχει πιθανοτητα να περασω ιατρικη με 18.886 μορια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 101. Για σας, ισχυει φετος η βαση του 10 για τα ειδικα μαθηματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 102. Γειας σας,θα ηθελα να ρωτησω η ανοδος που αναφερεται στις πολυτεχνικες σχολες θα υπαρξει? και αν ναι θα ειναι πανω απο 500 μορια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 103. Γειας σας,θα ηθελα να ρωτησω η ανοδος που αναφερεται στις πολυτεχνικες σχολες θα υπαρξει? και αν ναι θα ειναι πανω απο 500 μορια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 104. Πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις για τις βάσεις του παλαιού συστήματος είναι λιγότερο δύσκολες από τις προβλέψεις για τις βάσεις του νέου...
  Παρ' όλα αυτά καμιά σχετική αναφορά, παρά μόνο στο δικό σας ιστότοπο παραπάνω κάτι βρήκαμε, αλλά χωρίς τελικά πιθανοτικά συμπεράσματα:
  *****************************************
  Οι επιδόσεις στις εξετάσεις με το παλαιό σύστημα
  Μόλις 3.002 υποψήφιοι επέλεξαν να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα, δηλαδή να εξεταστούν σε 6 ή 7 μαθήματα αντί για 4 ή 5 που προέβλεπε το νέο.
  κ.λπ...
  ******************************************
  Θερμή παράκληση εάν μπορείτε αναρτείστε ό,τιδήποτε σχετικό με προβλέψεις για τις βάσεις 2016 ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ και ως προς τις ιατρικές σχολές Αθήνας-επαρχίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 105. ξέρετε που μπορεί να βρεί κάποιος στατιστικά, προβλέψεις(με σφάλμα χονδροειδές, εννοείται)και αριθμό παιδιών που εξετάσθηκαν στο κάθε πεδίο;;;; ευχαριστώ Καλό καλοκαίρι Γιώργος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 106. ΚΥΡΙΕ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ ΕΧΩ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ 16.639 ΜΟΡΙΑ.ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΩ ΜΕ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ Η ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 107. Κύριε Φιλιππίδη, ο γιός μου συγκέντρωσε 8697 μόρια, πιστεύετε ότι μπορεί να πιάσει το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Παν. Αιγαίου (ΧΙΟΣ), πέρυσι είχε 9.194 μόρια. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Με εκτίμηση,
  Δ.Φ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 108. Καλησπέρα με 12753 μόρια ποια σχολή τεχνολογίας τροφίμων πιάνουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 109. Καλησπέρα ο γιος μου συγκεντρώνει 12753 μόρια στο 3ο πεδίο. Θα πιάσει κάποια σχολή του τει τεχνολογίας τροφιμων; γιατί ακούγεται άνοδο έως και 5000 μόρια.
  Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 110. Καλησπέρα με 12753 μόρια ποια σχολή τεχνολογίας τροφίμων πιάνουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή